24/06/2015
ΔΝΤ και ΕΕ διαφωνούν για τις ελληνικές προτάσεις αναφέρουν οι Financial Times

 

Σοβαρές διαφωνίες για το πόσες αλλαγές απαιτούνται στις προτάσεις που υπέβαλε στους πιστωτές της η Ελλάδα έχουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η πρόταση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων – ουσιαστικά ένα νέο φόρο 3,9% στους εργαζομένους – για να αντισταθμίσει τα κενά στο συνταξιοδοτικό σύστημα, επισημαίνουν οι FT. Το ταμείο πιέζει να μειωθούν οι εισφορές προκειμένου το σύστημα να καταστεί πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, οι συνομιλίες συνεχίζουν να προσκρούουν στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να περάσει μια συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας. Αν και το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης των δανείων στήριξης που έλαβε η Ελλάδα από την ευρωζώνη, μια ομάδα χωρών, υπό το Βερολίνο, επιμένουν ότι η ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των τωρινών συνομιλιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της μετά την υποβολή των νέων ελληνικών προτάσεων τη Δευτέρα έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο. Το γεγονός αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σήμερα το βράδυ στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο την ώρα που οι πιστωτές της χώρας μελετούν εξονυχιστικά την πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, οι ανησυχίες που διατηρούν κάποιοι εξ αυτών υποδηλώνουν ότι επίκεινται ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων πριν να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζει να μην θεωρεί ικανοποιητικές κάποιες βασικές πλευρές των νέων οικονομικών προτάσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το πόσο γρήγορα τις καλωσόρισε η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.

Το ΔΝΤ έχει ήδη πει ότι η ελληνική οικονομία είναι υπερφορολογημένη και ότι η επιβολή πολλών νέων αυξήσεων φόρων θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

«Συνεχίζει να είναι λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε να αναμένεται» δήλωσε την Δευτέρα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά τις προτάσεις της για να εξασφαλίσει την στήριξη του ΔΝΤ.

Κάποιες διαφορές παραμένουν και στις λεπτομέρειες σε σχέση με τις αλλαγές στον ΦΠΑ, όπου οι πιστωτές έχουν ζητήσει υψηλότερα έσοδα και η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση των φόρων που θα πλήξει τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν πει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ακόμα ικανοποιημένοι με τα σχέδια της Ελλάδας για ευρύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις πέραν των υποσχέσεων όσον αφορά τον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι μια ευρύτερη αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, που θα είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις, είναι σημαντική προκειμένου να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90