24/06/2015
Φόβοι για ανεργία και ύφεση - Υπέρ της συμφωνίας η αγορά

 

Αγανάκτηση για τα φορολογικά μέτρα αλλά και ανακούφιση... για τη διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών είναι τα δύο συναισθήματα που βγαίνουν από τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

Κοινές προτάσεις πάντως των εκπροσώπων των μεγάλων και μικρομεσαίων εργοδοτών είναι η ανάγκη της περιστολής κρατικών δαπανών, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και η καταβολή, έστω και την τελευταία στιγμή, προσπάθειας ώστε να μην προωθηθούν μέτρα σε βάρος των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ κάνει λόγο για «διαφαινόμενη συμφωνία» την οποία και χαρακτηρίζει ως μία «ιδιαίτερη θετική εξέλιξη μπροστά στον κίνδυνο εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Ο κορυφαίος σύνδεσμος των εργοδοτών δηλώνει ότι  «στήριξε και θα στηρίξει έμπρακτα μια συμφωνία ανάπτυξης και προοπτικής για την ελληνική οικονομία, που θα προτάξει τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα περιορίσει τις δαπάνες και δεν θα οδηγεί επιχειρήσεις και εργαζομένους σε ασφυξία μέσω της υπερβολικής φορολόγησης που προτείνεται. Με αποφασιστικότητα και συνεργασία, μπορεί η υπερ-φορολόγηση να αποκτήσει πρόσκαιρο χαρακτήρα και να αντικατασταθεί από παρεμβάσεις φιλικές για την ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος σημειώνει: «Θέση της επιμελητηριακής κοινότητας παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους από μια καταστροφική ρήξη, αλλά θα συνεχίσει να επιζητεί και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, ώστε αυτή η συμφωνία να αποδώσει καρπούς  για την οικονομία και την κοινωνία και να μην σύρει τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση».

ΕΣΕΕ

Έναν πιο παραστατικό τρόπο επιλέγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Β. Κορκίδης να μιλήσει για την αναγκαιότητα της συμφωνίας: «Μετά από μία πολύμηνη διαπραγμάτευση που εξάντλησε τις αντοχές της ελληνικής αγοράς, η τελική ευθεία επίτευξης μίας συμφωνίας σίγουρα βάζει φρένο στις ‘ιερεμιάδες’ περί επικείμενης καταστροφής και στους λεονταρισμούς περί ρήξης».

Με αφορμή τα νέα μέτρα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σ. Αναστασόπουλος  τονίζει:  «Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κινείται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού δείχνει να καλύπτει τους όρους για παράταση της συμφωνίας και της χρηματοδότησης και να αποτρέπει την άτακτη πορεία προς τη χρεοκοπία».

Αλλά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδης χαιρετίζει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εύχεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Η αγανάκτηση, όμως, των επιχειρηματιών δεν μπορεί να κρυφτεί από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσουν ύφεση, νέα «λουκέτα», ανεργία και φοροδιαφυγή.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γ. Καββαθάς εξαπολύει επίθεση: «Η πολυαναμενόμενη συμφωνία φαίνεται να καταλήγει σε ένα μεταλλαγμένο υφεσιακό πρόγραμμα που θα παρατείνει την περίοδο «υπανάπτυξης» της χώρας και θα αποδυναμώσει εκ νέου την παραγωγική δυναμική της».

Για σκληρά μέτρα κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Κόλλιας: «Η πρόταση, που κατέθεσε η κυβέρνηση, εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Το βάρος των μέτρων είναι -για πολλοστή φορά την τελευταία πενταετία- στην πλευρά των αυξήσεων φόρων και εισφορών και όχι στην περιστολή της σπατάλης και των άσκοπων δαπανών».

Φοροεπιδρομή

Ο κ. Μίχαλος σημειώνει ότι πρόκειται για «άκρως υφεσιακά μέτρα καθώς συνιστούν μια άγρια φοροεπιδρομή, κυρίως στις επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν επιφέρει και άνοδο των φορολογικών εσόδων, αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή».

Για «βαρύ λογαριασμό» μιλά και ο κ. Κορκίδης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «πολλές από τις προβλέψεις της συμφωνίας επισωρεύουν επιπλέον οικονομικά βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διατηρούν ένα καθεστώς λιτότητας και υπερφορολόγησης, που θα δυσκολέψει την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς το 2ο εξάμηνο του έτους, αφού ως γνωστό, η αγορά εκτός από κλίμα χρειάζεται και χρήμα».

Το βάρος

Ο κ. Αναστασόπουλος τονίζει: «Τα προτεινόμενα μέτρα ρίχνουν το βάρος στην ιδιωτική οικονομία με νέους φόρους και αυξήσεις εισφορών που είναι περισσότερο από  βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε ύφεση και άνοδο της ανεργίας. Μια πρόταση με διαφορετικό μείγμα μέτρων και αναπτυξιακό πρόσημο θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις και θα οδηγούσε σε βιώσιμη λύση, σε κάθε περίπτωση πάντως μια Συμφωνία είναι μακράν προτιμότερη από τη μη Συμφωνία που θα οδηγήσει σε απαξίωση της οικονομίας και φτωχοποίηση της Ελλάδας».

Οι επιπτώσεις από τα υφεσιακά μέτρα

«Η αύξηση της φορολογίας κερδών από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά 12% σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, συντελεί στην αναστολή των επενδυτικών πρωτοβουλιών των επιχειρήσεων, και τις οδηγεί σε άλλες ατραπούς», λέει ο κ. Καββαθάς. «Και οι ισχυρότερες επιχειρήσεις, όμως, τιμωρούνται με επιπρόσθετο φόρο 12% στα κέρδη τους, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν στο ‘πηγάδι’ του χρέους πολύτιμα κεφάλαια που θα μπορούσαν να διαθέσουν για νέες επενδύσεις», συμπληρώνει ο κ. Μίχαλος.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά: «Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% σε εργαζόμενους και εργοδότες που συνοδεύεται από αύξηση εισφορών στα επικουρικά ταμεία, θα ενισχύσει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και θα αυξήσει το μη μισθολογικό κόστος. Η αύξηση του κόστους αυτού είτε θα μετακυλισθεί στις τιμές, είτε θα οδηγήσει σε λουκέτα και ανεργία».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΤΕ: «Αν το τουριστικό πακέτο ανέβει στο συντελεστή 23% του ΦΠΑ το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, καθιστώντας το τουριστικό μας προϊόν παντελώς εκτός ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%. Πρέπει να γίνει, για πολλοστή φορά, σαφές πως η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το κόστος και η επιλογή του καθορίζεται πλήρως από αυτό», λέει και καταλήγει: «Αναμφίβολα, η επιβολή αυτή, θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Η αγανάκτηση των επιχειρηματιών δεν μπορεί να κρυφτεί από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα φορολογικά μέτρα θα προκαλέσουν ύφεση, νέα «λουκέτα», ανεργία και φοροδιαφυγή.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90