24/06/2015
Παρά τις συγκλίσεις παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ελλάδος-ΔΝΤ-Γερμανιας

 

Οι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν ενδελεχώς τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τετάρτη που θα κρίνει αν είναι εφικτή μια συμφωνία πριν το τέλος του Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η WSJ, παρά τη σύγκλιση στις συναντήσεις της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, παραμένουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιο "απαιτητικούς” πιστωτές – το ΔΝΤ και την Γερμανία – γεγονός που σημαίνει ότι ακολουθεί ένα διήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων.

Όπως επισημαίνουν, το σχέδιο της Ελλάδας για μείωση των ελλειμμάτων στο συνταξιοδοτικό σύστημα στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των φόρων και των εισφορών, ενώ το ΔΝΤ ήθελε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, καθώς θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και μια επιπλέον αύξηση των φόρων θα έβλαπτε την ανάπτυξη, καθιστώντας δυσκολότερη την αποπληρωμή του χρέους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολιτικά δύσκολο τον εντοπισμό περισσότερων περικοπών καθώς ακουμπά τον των πυρήνα των ψηφοφόρων του που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, σημειώνει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν πως το Eurogroup της Τετάρτης θα εγκρίνει το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Η Σύνοδος Κορυφής που ακολουθεί την Πέμπτη ίσως αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για μια έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία καλείται να αποπληρώσει 1,54 δις. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα στήριξης των 245 δις. ευρώ.

Μια αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορεί να οδηγούσε την ΕΚΤ στο να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση του ELA, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες  στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ρευστότητα της ΕΚΤ εν μέσω μαζικών εκροών καταθέσεων λόγω αβεβαιότητας. Μια τέτοια κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να καταφύγει στην επιβολή capital controls, σύμφωνα πάντα με την WSJ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΤ αύξησε για Τρίτη φορά σε τρεις ημέρες σήμερα το όριο πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση του ELA.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται η WSJ το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένο από βασικά σημεία της νέας ελληνικής πρότασης που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Όπως σχολιάζει η WSJ, ο εντοπισμός περισσότερων περικοπών είναι πολιτικά δύσκολος για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ακουμπά.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90