20/01/2014
Σε τέσσερις πυλώνες το νέο μοντέλο ανάπτυξης

 

«Καινοτομία, ποιότητα, παραγωγή, εξωστρέφεια». Πάνω σε αυτούς τους πυλώνες, υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς θα πρέπει να οικοδομηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, προκειμένου να αποφύγουμε ανάλογης έντασης ύφεση στο μέλλον.

Εξάλλου, η έλλειψη των στοιχείων είναι σε μεγάλο βαθμό λόγος που η ελληνική οικονομία βρέθηκε να βιώνει τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης πολύ περισσότερο από άλλες χώρες, και να καθυστερεί η επιστροφή της σε πορεία ανάπτυξης. Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η καινοτομία είναι το «κλειδί» για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, καθως θα τις δώσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, ενώ η ποιότητα είναι αυτή που θα τις διαφοροποιήσει από τα χαμηλότερης αξίας προϊόντα που παράγονται μαζικά στις χώρες της Ασίας.

Έμφαση επισημαίνουν πρέπει να δοθεί στην τόνωση της εξωστρέφειας, η οποία ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης έχει αποδειχθεί πως είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. «Θα πρέπει να πεισθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, με την υποστήριξη του κράτους και αφού προηγουμένως έχουν μελετήσει καλά τη χώρα που θα διεισδύσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Τέλος, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής είναι κρίσιμης σημασίας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Ειδικά, ο αγροτοδιατροφικός τομέας εκτιμάται πως μπορεί να κάνει τη διαφορά, αφού τα ελληνικά τρόφιμα έχουν τις δυνατότητες να ξεχωρίσουν σε διεθνές επίπεδο. Προς αυτή την κατευθύνση, τονίζεται, πως θα πρέπει να ενταθούν οι ενέργειες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τη δημιουργία διαμόρφωση ενός αναγνωρίσιμου και ελκυστικού brand name στις διεθνείς αγορές.

Μεταρρυθμίσεις
Η συγκυρία για την ριζική αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλος της χώρας θεωρείται ευνοϊκή. Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν πως πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και τονίζουν πως τώρα είναι ώρα για σκληρή και μεθοδική δουλειά, για να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο. «Δεν πρέπει να περιμένουμε κάποιον τρίτο να μας βοηθήσει, αλλά να κάνουμε μόνη μας την αρχή. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και να γίνουμε εξωστρεφείς και παραγωγικοί. Να φτιάξουμε ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και να εξαλείψουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90