22/06/2015
Το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποιεί εντυπωσιακή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα

 

Με αιχμή τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και των συναφών υπηρεσιών το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποιεί την Δευτέρα εντυπωσιακή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές «προεξοφλούν» θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, ενώ αντίστοιχο είναι το κλίμα και στην αγορά ομολόγων.

Καλπάζει το Χρηματιστήριο, «ανάσα» για τα ομόλογα Ελλάδας και περιφέρειας της ΕΕ

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 2:00 διαμορφωνόταν στις 742 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 744,87 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 8,37%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 43,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 7,47%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 6,14%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+20,87%), της Πειραιώς (+17,48%), της Eurobank (+15,45%), της Εθνικής (+14,77%), της Viohalco (+13,21%) και της ΕΧΑΕ(+11,47%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+16,20%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+12,27%), της Υγείας (+11,81%) και των Κατασκευών (+9,54%).

Ανοδικά κινούνται 78 μετοχές, 12 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Καλπάζει το Χρηματιστήριο, «ανάσα» για τα ομόλογα Ελλάδας και περιφέρειας της ΕΕ

Ανάσα και στα ομόλογα

Θετική είναι η εικόνα και στις αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης να μειώνονται, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα κινείται πιο κοντά σε μία συμφωνία με τους πιστωτές, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ σήμερα το βράδυ.

Η απόδοση των 2ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 25,1%. Η αισιοδοξία επεκτάθηκε στα 10ετή ισπανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα - που είχαν επίσης εξασθενήσει τις τελευταίες εβδομάδες - με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 14 μονάδες βάσης (0,14 της ποσοστιαίας μονάδας) και στις δύο περιπτώσεις και να διαμορφώνονται στο 2,14% και 2,15%, αντίστοιχα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 2,1%, μετά την υποβολή νέων προτάσεων από την Ελλάδα στους πιστωτές. Ο γερμανικός δείκτης DAX αυξάνεται 3,4% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,3%. «Είναι σαφές ότι ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε σημαντικά και παραμένει βασικό μας σενάριο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσαν αναλυτές της Rabobank. «Υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι η νέα ελληνική πρόταση, που έγινε χθες, είναι αρκετά κοντά στο να καλύψει κατά τις σημερινές συνεδριάσεις τις διαφορές που παραμένουν», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS Wealth Management.

Ανοδος και για το ευρώ

Άνοδο εξάλλου σημειώνει και το ευρώ, μετά την υποβολή νέων ελληνικών προτάσεων στους θεσμούς εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει το απόγευμα, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το ευρώ σημειώνει κέρδη 0,4% και κινείται κοντά στα 1,14 δολάρια. 'Ανοδο σημειώνουν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει με κέρδη 1,26%.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90