19/06/2015
Σχέδιο για εννέα μήνες επάρκεια καυσίμων

 

Ακόμη και αν η χώρα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά, όπως ένα Grexit, τουλάχιστον θα έχει καύσιμα για ακόμη μερικούς μήνες προκειμένου να προχωρήσει μπροστά, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα διυλιστήρια, κατόπιν εντολής του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη, εκπόνησαν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και έχουν προετοιμασθεί για τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Απαντώντας λοιπόν στο τι θα συμβεί απέναντι σε ένα Grexit, το πλάνο των Ελληνικών Πετρελαίων κλιμακώνεται σε τρία στάδια:

1. Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας διάρκειας τριών μηνών

2. Σε δεύτερη φάση τα διυλιστήρια θα διοχετεύσουν στην αγορά ποσότητες από μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου, διάρκειας άλλων τριών μηνών

3. Σε τρίτη φάση τα ΕΛΠΕ θα αγοράσουν αργό και θα αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους όχι σε χρήμα αλλά σε ισοδύναμης αξίας έτοιμα προϊόντα που διυλίζουν τα ίδια

Το πλάνο προβλέπει ότι η χώρα θα έχει σίγουρα καύσιμα καταρχήν για έξι μήνες, και εφόσον τα πράγματα χειροτερέψουν για τουλάχιστον άλλους τρεις.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90