18/06/2015
Κατάργηση φοροαπαλλαγών και στοχευμένα επιδόματα, οι προτάσεις του Στουρνάρα

 

«Κούρεμα» των 700 φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με στοχευμένη επιδοματική πολιτική προτείνει εμμέσως στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της ΤτΕ συστήνει κάτι ανάλογο, αφού και στις προηγούμενες εκθέσεις του μιλούσε για περικοπή ή την πλήρη κατάργηση εκατοντάδων δεκάδων φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, η περικοπή των φοροαπαλλαγών θα γλίτωνε τον προϋπολογισμό από ένα κόστος που σε ετήσια βάση φθάνει τα 3,6 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ. Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει η έκθεση, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 προβλέπονταν μείωση των συγκεκριμένων φορολογικών δαπανών που θα συνεισέφερε στη δημοσιονομική προσαρμογή 4,25% του ΑΕΠ για την περίοδο 2011-2016. Στο ειδικό κεφάλαιο που αφιερώνει η έκθεση για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών περιγράφονται τα σημεία από τα οποία θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα ποσό από αυτή τη δαπάνη. Σύμφωνα με αυτό, φοροαπαλλαγές σήμερα εντοπίζονται κυρίως στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στον ΦΠΑ, στη φορολογία κεφαλαίου, καθώς και στη φορολογία κληρονομιών (γονικές παροχές, μεταβιβάσεις κ.λπ.), ενώ πληθώρα φορολογικών εξαιρέσεων απολαμβάνουν και οι ναυτιλιακές εταιρείες. Αναλυτικότερα:

• Στο 1,046 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τις απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.

• Σε περίπου 35,48 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν 191.256 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαλλαγές που αφορούν φόρο εισοδήματος, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων, μείωση φορολογικού συντελεστή για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους.

• Στα 293 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από τον φόρο εισοδήματος 19.427 φυσικών και νομικών προσώπων. Αφορούν σε μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.

• Κόστος 658 εκατ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και γενικώς μεταβιβάσεις ακινήτων.

• Στα 969 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές, απαλλαγές ειδικών κατηγοριών).

• Στα 65 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης για όσους αποκτούν οχήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι, ταξί, τρίτεκνοι κ.ά.).

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90