16/06/2015
Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ αρέσει τώρα και στην Bundesbank

 

Η Bundesbank αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποδίδει. Βέβαια, τρεις μήνες πριν έπνεε μένεα κατά του Μάριο Ντράγκι, ενώ ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας είχε ψηφίσει εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος.

Μια ισχυρή άνοδος του ευρώ θα απειλούσε την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αναφέρει η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της, τοποθέτηση που αποτελεί αναγνώριση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος αγοράς τίτλων 1,1 τρισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έστω και τρεισήμισι μήνες μετά την εφαρμογή του. «Εάν το ευρώ ενισχυόταν σημαντικά, θα πυροδοτούνταν κίνδυνοι για την οικονομία», τονίζει η Bundesbank στην έκθεσή της.

Μέχρι πρότινος, η κεντρική τράπεζα στο ισχυρότερο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης ήταν απολύτως αντίθετη με την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου. Πριν από τη θετική τοποθέτηση της Bundesbank για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είχαν προηγηθεί ενθαρρυντικές δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Την περασμένη Παρασκευή, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στηρίζουν το μεταρρυθμιστικό έργο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, είχε ψηφίσει εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας. Σε συνέντευξη που είχε δώσει τότε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος της ΕΚΤ, το οποίο περιλαμβάνει αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ, επί το πλείστον κρατικών ομολόγων, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Είχε προσθέσει πως η υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη οφείλεται στα υψηλά επίπεδα χρέους των κρατών-μελών και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας που εμφανίζουν συγκεκριμένες χώρες. Πάγια ήταν, επίσης, η αντίθεση της Bundesbank με αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ διότι δεν «αποτελούν ένα φυσιολογικό εργαλείο» στην άσκηση νομισματικής πολιτικής. Στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, οι νομισματικές αρχές έχουν υιοθετήσει προ πολλού γενναιόδωρα προγράμματα που περιλαμβάνουν αγορές κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες.

Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανήγγειλε ο κ. Ντράγκι ήταν να αποτραπεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, δηλαδή η σταθερή πτώση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες που πυροδοτείται από μια παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης. Με τη διοχέτευση 1,3 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ντράγκι αποβλέπει στην αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία και έτσι στην ενίσχυση τιμών και ανάπτυξης. Βέβαια και ο κ. Ντράγκι έχει τονίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης αποφέρουν αποτελέσματα. Από τον Μάιο, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 20% έναντι του δολαρίου και κατά σχεδόν 10% από τις αρχές Δεκεμβρίου όταν είχε ήδη περάσει η ΕΚΤ το μήνυμα ότι επίκειται ένα γενναίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ηδη τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι αντιληπτά στην πραγματική οικονομία από την αύξηση των εξαγωγών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο αλλά και την άνοδο των τιμών. To εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 24,9 δισ. ευρώ, αντανακλώντας ιστορικό υψηλό, από τα 19,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τα 14,9 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 0,3% από το 0% τον Απρίλιο, μια άνοδος που εκλήφθηκε ως απομάκρυνση του κινδύνου του αποπληθωρισμού.

Αισιόδοξες είναι, επίσης, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από διεθνείς οργανισμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90