16/06/2015
Πολιτική απόφαση η στήριξη της Ελλάδας δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι

 

H απόφαση για τη στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτική, ξεκαθάρισε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και «θα εξετάσει το όριο των εντόκων όταν υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για συμφωνία».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων

Ενώ παραδέχθηκε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων.

«Η οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτική απόφαση, πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς, όχι κεντρικούς τραπεζίτες. Χρειαζόμαστε μια σκληρή και ολοκληρωμένη συμφωνία. Δηλαδή μία συμφωνία που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θα έχει δημοσιονομικό νόημα. Τώρα η μπάλα βρίσκεται αποκλειστικά στο γήπεδο της Ελλάδας», ανέφερε με έμφαση.

Οι δηλώσεις Ντράγκι έγιναν 48 ώρες πριν από την πλέον κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, για την αύξηση του ELA αύριο το απόγευμα.

Από την πλευρά τους οι Ελληνες τραπεζίτες θεωρούν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αύριο να ανακοινωθεί επιπλέον «κούρεμα στην αξία των ελληνικών ομολόγων που προσφέρουν ως εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για να λάβουν ρευστότητα. Μάλιστα χθες η κινητικότητα ήταν έντονη στο «μέτωπο» των καταθέσεων, με τις εκροές να διαμορφώνονται στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές -και με βάση τα αιτήματα που έχουν δεχθεί- ανάλογη θα είναι η εικόνα και σήμερα στα τραπεζικά γκισέ. Εκτιμούν λοιπόν ότι θα ανανεωθεί το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας.

Βάση το καταστατικό

Εξάλλου χθες ο κ. Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ «θα αποφασίζει με πλήρη ανεξαρτησία και με βάση το καταστατικό της. Αυτόν τον κανόνα ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε. Ηδη διατέθηκε ρευστότητα 118 δισ. ευρώ, διπλάσιο ποσό από το 2014. Περίπου 66% του ελληνικού ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι όλων των υπόλοιπων χωρών», είπε και συμπλήρωσε:

«Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη ρευστότητα όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals. Ωστόσο, σε μια κατάσταση που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος, μαζί με παράγοντες που έχουν να κάνουν με την εποπτεία, που υπάρχει το όριο στα έντοκα γραμμάτια. Για να επανεξεταστεί αυτό το όριο από το ΔΣ θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και εκταμίευση δόσης. Αυτό θα βελτιώσει και την προσπάθεια για πρόσβαση της χώρας στις αγορές».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε ως «αχαρτογράφητα νερά» την πιθανότητα πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οπως είπε, η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες για το οικοδόμημα του ευρώ και σημείωσε χαρακτηριστικά: Αυτό που συμβαίνει τώρα δείχνει ότι η ένωσή μας είναι ένα μη ολοκληρωμένο ακόμα οικοδόμημα.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90