15/06/2015
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον Ντράγκι για τις καθοριστικές αποφάσεις

 

Μετά τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στον Μάριο Ντράγκι και στις καθοριστικές αποφάσεις που καλείται να λάβει την επόμενη Τετάρτη -μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup- κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα με την ευρωπαϊκή πολιτική βούληση που ορίζεται από την πορεία των διαπραγματεύσεων, η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να συγκληθεί οποιαδήποτε ώρα και στιγμή κριθεί από τα ευρωπαϊκά «γρανάζια» απαραίτητο.

Εφόσον δεν παραστεί λόγος να συγκληθεί το ΔΣ της ΕΚΤ νωρίτερα από την επόμενη Τετάρτη, ο Μάριο Ντράγκι θα κληθεί να λάβει αποφάσεις που θα κρίνουν αν η χώρα μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα μπει σε «αναπνευστήρα» ικανό να κρατήσει ζωντανό το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή αν θα είναι οριακό.

Η χειρότερη εκδοχή, ωστόσο, είναι να κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης μέσω του ELA ή με βαθύτερο κούρεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που δεν θεωρείται πιθανό, αφού την επόμενη μέρα συνεδριάζει το Eurogroup.

Ανάλογα με τις αποφάσεις του Eurogroup, είτε οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν είτε σταματήσουν, η ΕΚΤ δύναται εκ του καταστατικού της να αναθεωρήσει ανά πάσα στιγμή τη στρατηγική της μέσω των αποφάσεών της, ακόμα και αμέσως μετά το τέλος εργασιών του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωζώνης.

Καταθέτες

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος συνιστούσαν ψυχραιμία τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού από την πλευρά των πολιτών. «Υπάρχουν ακόμη δύο ημέρες για να επικρατήσει η νηφαλιότητα» τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Είναι φανερό ότι τόσο στην ΤτΕ όσο και στις τράπεζες επικρατεί ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι καταθέτες.

Άλλωστε, τις τελευταίες δύο ημέρες εκτιμάται ότι έφυγαν από τους λογαριασμούς περί το 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη δόθηκαν μέσω του ELA 2,3 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της σημαντικής εκροής καταθέσεων των τελευταίων εβδομάδων.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90