15/06/2015
Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ

 

Ισχυρή παρέμβαση σημειώθηκε από το ΔΝΤ το οποίο ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Ο επικεφαλής των οικονομολόγων Ολιβιέ Μπλανσάρ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη η Αθήνα να λάβει αξιόπιστα μέτρα που θα διασφαλίζουν τους αναθεωρημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με τίτλο «Ελλάδα: Μια αξιόπιστη συμφωνία θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές» σημειώνει σε κείμενό του ότι «την ίδια στιγμή που η κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων τίθεται μια απλή ερώτηση: «Πόση προσαρμογή πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και πόση από τους επίσημους πιστωτές της;».

Γράφει ότι «στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2012 η απάντηση ήταν ότι η Ελλάδα έπρεπε να παράγει αρκετό πρωτογενές πλεόνασμα για να περιορίσει το χρέος της, αλλά και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αντάλλαγμα της εφαρμογής του προγράμματος, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα παρείχαν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, αλλά και ''ανακούφιση'' χρέους ώστε το χρέος να μην ξεπερνούσε το 120% του ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας».

Πλεόνασμα

Ο κ. Μπλανσάρ προσθέτει ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρόγραμμα αυτό ήταν 3% το 2015 και 4,5% το επόμενο έτος, αλλά οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις κατέστησαν ανέφικτο τον στόχο αυτόν και πρέπει πλέον να μειωθεί. Το ίδιο πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του ΑΕΠ και καθιστούσαν τη δημοσιονομική προσαρμογή πιο εύκολη. Πρέπει να επανεξεταστούν».

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά: «Κατά πόσο πρέπει να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα;». Απαντά: «Ενας χαμηλότερος στόχος οδηγεί σε μια λιγότερο επώδυνη δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή για την Ελλάδα. Αλλά οδηγεί επίσης στην ανάγκη για πιο μεγάλη εξωτερική χρηματοδότηση από τους δανειστές και σε δέσμευση για περισσότερη ανακούφιση χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων».

Προσθέτει ότι: «Ακριβώς όπως υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, υπάρχει ένα όριο στο ποσό χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους. Οι επίσημοι πιστωτές έχουν να λάβουν υπόψη τους δικούς τους φορολογούμενους».

Ο κ. Μπλανσάρ τονίζει ότι οι Ελληνες πολίτες, μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας, ξεκαθάρισαν ότι υπήρχαν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που δεν επιθυμούν.

Συμβιβασμός

Υπογραμμίζει ότι: «Πιστεύουμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, και ότι αν απουσιάσουν η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη, και το βάρος του χρέους της θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο». Προσφέρει τον εξής συμβιβασμό: «Στον βαθμό που ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι πιο αργός, οι πιστωτές θα πρέπει να παρέχουν περισσότερη ελάφρυνση του χρέους».

Σημειώνει ότι, για να είναι μια συμφωνία αποτελεσματική και αξιόπιστη, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

Η Αθήνα να προσφέρει πραγματικά αξιόπιστα μέτρα για να φθάσει στον στόχο του πλεονάσματος του προϋπολογισμού, και να αποδείξει τη δέσμευσή της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές να συμφωνήσουν σε σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση, και σε μια επαρκή ελάφρυνση του χρέους για να διατηρηθεί η βιωσιμότητά του. Πιστεύουμε ότι, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρόταση, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια μακρά αναδιάταξη των πληρωμών με χαμηλά επιτόκια. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα ή αργότερα, πιθανόν να απαιτούσε «κούρεμα» χρέους».

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90