12/06/2015
Παράταση 9 μηνών χωρίς νέο δάνειο ζητά η Ελλάδα

 

Παράταση 9 μηνών, χωρίς νέο δάνειο, ζητά η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», με παράλληλη δέσμευση την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και από την άλλη πλευρά, συμφωνία επί της αρχής για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αναπτυξιακό πακέτο και χρηματοδότηση. Αυτά περιέχονται στην ελληνική πρόταση, που θα αποτελέσει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη βάση για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη κρίση.

Οι τρεις πυλώνες -χρέος, αναπτυξιακό πακέτο και χρηματοδότηση- θα συζητηθούν και θα εξειδικευτούν κατά τη διάρκεια της παράτασης, δηλαδή μεταξύ Ιουλίου 2015 και του Μαρτίου του 2016. Η πρόταση συντάχθηκε μετά τις εργασίες του Brussels Group και αφορά τη νέα συμφωνία για τα έτη 2015-2022.

Η χώρα, αναμένεται να βγει στις αγορές τον Μάρτιο του 2016 ή και νωρίτερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους περί τα 15 δισ. ευρώ.

Αμεσης προτεραιότητας θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι η χορήγηση ενός αναπτυξιακού πακέτου που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με την πρόταση τα νέα κεφάλαια θα προέλθουν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ), ως επιπρόσθετα των υφιστάμενων προγραμμάτων. Ενα τέτοιο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης που θα προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την πρόταση τα νέα κεφάλαια θα προέλθουν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ), ως επιπρόσθετα των υφιστάμενων προγραμμάτων.

Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι αναπόσπαστο κομμάτι από τη συμφωνία σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθώς θα οδηγήσει σε ελάφρυνση του προϋπολογισμού και θα αποτρέψει την επιβολή νέων σκληρών μέτρων λιτότητας. Στόχος είναι η μείωση του δημόσιου χρέους από το 180% του ΑΕΠ σήμερα, στο 93% μέχρι το 2020 και στο 60% το 2030.

Οι παρεμβάσεις προβλέπουν:

1 Αποπληρωμή των ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ προβλέπει ισόποσο δανεισμό από το ευρωπαϊκό ταμείο ESM. Τα οφέλη από αυτή τη λύση θα είναι αφενός η επιστροφή των «κερδών» ύψους 9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα στη χώρα και αφετέρου το γεγονός ότι τα νέα δάνεια από τον ESM θα έχουν πιο μακρές λήξεις και χαμηλότερα επιτόκια από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

2 Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ: Στο τέλος του μήνα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα καταβληθούν στο Ταμείο οι 4 δόσεις του Ιουνίου, μαζί και το υπόλοιπο ποσό σε δόσεις οι οποίες θα επανακαθοριστούν στο πλαίσιο της νέας συνολικής συμφωνίας της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Με τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 9 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθεί πρόωρα, σχεδόν το 50% που χρωστά στο ΔΝΤ. Το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, είτε μέσω άντλησης χρηματοδότησης από την αγορά (που προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει) ή μέσω της χρήσης νέων δανείων διάσωσης. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα βοηθούσε ώστε να χαμηλώσει το συνολικό της χρέος η Ελλάδα.

3 Πρώτο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης: Για τα διμερή δάνεια ύψους 73 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει το ισόποσο να αντικατασταθεί με «perpetual bonds», τα οποία είναι ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης, αλλά με κουπόνι (τόκο), το ύψος του οποίου θα καθοριστεί μετά από συμφωνία. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο ετήσιος τόκος να καθοριστεί στο 2%-2,5%. Εναλλακτικά, προτείνεται οι πληρωμές προς τους πιστωτές να συνδέονται με τον ρυθμό ανάπτυξης.

4 Δεύτερο πακέτο στήριξης: Για τα κεφάλαια ύψους 144 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, προτείνεται να «σπάσουν» τα δάνεια του EFSF στα δύο. Το ένα κομμάτι του εναπομείναντος χρέους θα μετατραπεί σε ένα νέο δάνειο που θα προσφέρει τόκο 5% και το υπόλοιπο θα διαγραφεί.

Η διαγραφή θα γίνει σταδιακά με βάση το ελληνικό σχέδιο. Αρχικά θα μετατραπεί σε ομόλογο μηδενικού κουπονιού το οποίο σταδιακά θα διαγράφεται ανάλογα με την εκπλήρωση των όρων του νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90