09/06/2015
Βαλαβάνη: «45 εκατ. εισπράχθηκαν από όσους μπήκαν στη ρύθμιση για εφάπαξ εξόφληση»

 

«Μέχρι τις 6 Ιουνίου του 2015 είχαν εισπραχθεί 45 εκατ. ευρώ από όσους μπήκαν στη ρύθμιση οφειλής με έκπτωση» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού», Χάρη Θεοχάρη σχετικά με την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της ρύθμισης για την εφάπαξ εξόφληση μέρους της οφειλής προς την εφορία με έκπτωση.

Oπως σημείωσε η κ. Βαλαβάνη, από τους πολίτες που εντάχθηκαν σε αυτή τη ρύθμιση μόνο το 20% είχε ενταχθεί νωρίτερα σε κάποια ρύθμιση. Ενώ το συνολικό ποσό που διαγράφηκε ανέρχεται σε 37 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε, δε, ότι είναι σωστό να υπάρξει φορολογική κουλτούρα, αλλά στην παρούσα φάση που είναι πολλές οι οφειλές είναι απαραίτητες οι ρυθμίσεις. Εξάλλου, σημείωσε ότι με τον νέο φορολογικό νόμο θα υπάρξει ένα μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Η κ. Βαλαβάνη έκανε έκκληση «όσοι περισσότεροι οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση μέχρι τις 26 Ιουνίου που λήγει». Οπως είπε, υπάρχουν 6.500 οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που έχουν μία μοναδική ευκαιρία και συμπλήρωσε ότι «για όσους δεν το κάνουν, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός, ο αριθμός των αιτούντων σχεδόν διπλασιάσθηκε μέσα σε ένα μήνα. Συγκεκριμένα, στις 29 Απριλίου είχαν κάνει χρήση της ρύθμισης 27.687 άτομα και είχαν ρυθμιστεί 362 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των οφειλετών με πάνω από ένα εκατ. ευρώ έως τις 6 Ιουνίου είχαν ενταχθεί 16 οφειλέτες και εισπράχθηκαν περίπου ένα εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκε στους οφειλέτες πάνω από ένα εκατ. συνολικό ποσό 808.000 ευρώ.

Ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός ζήτησε από τη φορολογική διοίκηση να μην προβαίνει σε κατασχέσεις όσων μικροοφειλετών εντάσσονται στις ρυθμίσεις.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90