08/06/2015
ΕΚΤ: Φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες

 

Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να αναμένουν έναν νέο γύρω ελέγχων το 2016, αναφέρει η Daniele Nouy, η επικεφαλής του κλάδου τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, η οποία συμπλήρωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, αναφέρει το investing.com.

Οι ευρωπαϊκές πέρασαν από stress test πέρσι, σε μια προσπάθεια ώστε το σύστημα να γίνει πιο ανθεκτικό σε οικονομικές κρίσεις.

Τα τεστ αντοχής των τραπεζών, αποτελούν το πρώτο βήμα για πιο συντονισμένο έλεγχο του οικονομικού συστήματος της ευρωζώνης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μια διευρυμένη ένωση των χρηματαγορών, των 28 χωρών της Ε.Ε.

«Θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος ελέγχου της κατάστασης των τραπεζών του χρόνου», δηλώνει η  Daniele Nouy,  σε συνέντευξη της στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Όμως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει λιγότερες από τις 123 τράπεζες που επιβλέπουμε άμεσα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η ΕΚΤ διενεργεί μικρότερους ελέγχους σε ορισμένα ζητήματα σε τακτική βάση.

Στην συνέντευξη της, επανέλαβε την εκτίμηση της ότι οι ελληνικές παραμένουν φερέγγυες.

«Οι επόπτες των ελληνικών τραπεζών έχουν κάνει καλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα», δηλώνει, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες της Ελλάδας ποτέ δεν ήταν καλύτερα προετοιμασμένες «για δύσκολους καιρούς », απ’ ότι τώρα.

Αυτή της η εκτίμηση είναι σημαντική διότι μόνο οι φερέγγυες τράπεζες μπορούν να λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, μέσω του ELA.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90