08/06/2015
Ραντεβού την Τετάρτη για Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

 

Σχεδόν μισή ώρα διήρκεσε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξη Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες πριν την έναρξη της G7 αύριο στη Βαυαρία, όπου θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, που έχει κατατεθεί στο κείμενο των 47 σελίδων και για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν σήμερα ότι είναι στο τραπέζι, ενώ έχει απορρίψει την πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, σε μία ακόμα προσπάθεια να γεφυρωθεί τον χάσμα Ελλάδας-Θέσμών και να επιτευχθεί μία συμφωνία.

«Κατέγραψαν την ισχύουσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις με μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών» που εμπλέκονται (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ), δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η πρόταση των διεθνών πιστωτών που απέρριψε η Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση περί μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία έχει ήδη καταδικάσει η ελληνική πλευρά.

«Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο» επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να αποτελέσει πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις το θέμα των συντάξεων, εκείνος απάντησε:"Ναι, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δε στερούνται νομιμότητας. Θα πρέπει να καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να πετύχουν την ίδια συνολική δημοσιονομική ισορροπία".

 

Πηγή: news.gr


efm_728x90