08/06/2015
Έκρηξη των «κόκκινων» δανείων στα 84 δισ. €

 

Αναιμική εξακολουθεί να είναι η χρηματοδότηση των νοικοκυριών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με τις νέες εκταμιεύσεις να διαμορφώνονται το πρώτο 5μηνο του έτους στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, όμως, «έσκασαν» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Και όμως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, την περίοδο 2005-2008, οι τράπεζες εκταμίευαν τον μήνα 1,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια.

Αν στα 150 εκατ. ευρώ νέων δανείων προς τα νοικοκυριά προστεθούν και οι νέες χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, το ποσό προσεγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ, όμως ταυτόχρονα υπερδιπλασιάζεται ο όγκος των νέων «κόκκινων» δανείων, τα οποία υπερβαίνουν στο σύνολο τα 4 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2015, αφού πλέον η αύξηση στο μέτωπο των καθυστερήσεων είναι αλματώδης μήνα με τον μήνα.

Οι τράπεζες είχαν προγραμματίσει για φέτος να ρίξουν στην αγορά νέα δάνεια, ύψους 10 δισ. ευρώ. Η εμπλοκή όμως που υπάρχει με τους δανειστές και η έλλειψη ρευστότητας έχουν «παγώσει» κάθε προσπάθεια για χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ενώ οι ελπίδες για «αναθέρμανση» μετατίθενται για μετά το καλοκαίρι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε και τον Απρίλιο αρνητικός, στο -2,4%, με τις συνολικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα 211,785 δισ. ευρώ, με τα 84 δισ. ευρώ να είναι τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 69,25 δισ. ευρώ (-3,4%) από 70,82 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2014. Αντίστοιχα τα υπόλοιπα στην καταναλωτική πίστη έπεσαν στα 25,736 δισ. ευρώ από 27,936 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2014 (ετήσιος ρυθμός μεταβολής ? 2,6%). Τα υπόλοιπα της επιχειρηματικής πίστης διαμορφώθηκαν στα 101,73 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 102,93 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο 2015.

Σε ό,τι αφορά τώρα το δανεισμό των νοικοκυριών, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι χορηγούν τον μήνα περί τα 20-22 εκατομμύρια για στεγαστικά, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αφορά κυρίως την αγορά ΙΧ, με τις νέες εκταμιεύσεις να είναι της τάξης των 6 με 7 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν, ο τομέας της στεγαστικής πίστης παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον και οι τράπεζες εγκρίνουν το 70% με 75% των νέων αιτημάτων.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, το τελευταίο διάστημα σημαντικό ποσοστό από τους καταθέτες που απέσυραν το τελευταίο διάστημα μέρος των αποταμιεύσεών τους στρέφεται τώρα στην αγορά κάποιου ακινήτου, καθώς εκτιμούν ότι η μεγάλη υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων υπερκαλύπτει την όποια επιβάρυνση από την αύξηση της φορολόγησής τους.

«Οι πολίτες θεωρούν ότι έτσι διασφαλίζουν τα χρήματά τους», λένε τα τραπεζικά στελέχη, επικαλούνται μάλιστα μελέτες της κτηματαγοράς, σύμφωνα με τις οποίες το 30% των πολιτών θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσουν ακίνητο.

Ακόμα σημειώνουν ότι τα περισσότερα αιτήματα δανειοδότησης αφορούν ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, καθώς οι δανειολήπτες καλύπτουν με ίδιους πόρους πάνω από το 50% της αξίας του ακινήτου που σκοπεύουν να αποκτήσουν.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90