04/06/2015
Οριακή ανάπτυξη 0,1% προβλέπει ο ΟΟΣΑ φέτος

 

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει στην έκθεσή του ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ασθενής το 2015, καθώς η αβεβαιότητα που συνδέεται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας έχουν υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις. Ο πληθωρισμός θα συνεχισθεί το 2015, λόγω του πολύ υψηλού βαθμού χαλάρωσης της οικονομίας.

Χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2015 ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών - μελών του (Economic Outlook) ο διεθνής οργανισμός προβλέπει τώρα οριακή ανάπτυξη 0,1% της ελληνικής οικονομίας φέτος και επιτάχυνσή της στο 2,3% το 2016.

Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 25,7% φέτος και περαιτέρω στο 24,7% το επόμενο έτος από 26,5% το 2014. Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται 1,4%, όπως και πέρυσι, ενώ το 2016 προβλέπεται αύξηση των τιμών κατά 0,3%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί λίγο φέτος στο 3,4% του ΑΕΠ και περαιτέρω στο 2,8% το 2016 από 3,6% το 2014. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 187,9% του ΑΕΠ από 184,1% του ΑΕΠ πέρυσι και να μειωθεί οριακά το 2016 στο 187,6% του ΑΕΠ.

Aβεβαιότητα
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει στην έκθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ασθενής το 2015, καθώς η αβεβαιότητα που συνδέεται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας έχουν υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις. Για το 2016, η ανάπτυξη θα αποκτήσει δυναμική και η ανεργία θα μειωθεί κάπως, καθώς οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα ανακάμπτουν, ενώ η μεταρρυθμιστική δυναμική θα ανανεώνεται. Ο πληθωρισμός θα συνεχισθεί το 2015, λόγω του πολύ υψηλού βαθμού χαλάρωσης της οικονομίας.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει: «Το βάρος του χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλό και η δημοσιονομική βιωσιμότητα απαιτεί τη συνέχιση της συγκράτησης για κάποιο χρόνο. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να στοχεύει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και της είσπραξης φόρων είναι αναγκαίες για την αύξηση των εσόδων, ενώ περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις θα βοηθούσαν να συγκρατηθούν οι δαπάνες».

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις θα τόνωναν τις εξαγωγές και θα δημιουργούσαν περισσότερες υψηλής ποιότητας θέσεις απασχόλησης. Οι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική πρέπει να στοχεύουν στη δίκαιη κατανομή του κόστους και του οφέλους από την προσαρμογή». «Η ανάκαμψη των επενδύσεων θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την επιστροφή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την αύξηση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Απαραίτητη είναι και η βελτίωση της πρόσβασης σε πιστώσεις. Για τον λόγο αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Παγκόσμια ανάπτυξη
Ο ΟΟΣΑ χαμήλωσε τον πήχυ και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3,1% (από 3,7% τον Νοέμβριο), προειδοποιώντας παράλληλα ότι η έλλειψη επενδύσεων κινδυνεύει να  «εγκλωβίσει» την οικονομία σε έναν μακροχρόνιο κύκλο βραδείας ανάπτυξης που υπονομεύει την απασχόληση, λειτουργεί ανασταλτικά για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες. Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Κάθριν Μαν, τα επίπεδα επενδύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα διεθνώς είναι 20% χαμηλότερα από ό,τι θα ήταν σε μια «φυσιολογική» ανάκαμψη.

Οι  βασικοί «υπαίτιοι» για την επί τα χείρω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών φέτος είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα, καθώς αμφότερες κατέβασαν ταχύτητα το α’ τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου (έναντι ανάπτυξης 2,2% το δ’ τρίμηνο του 2014), ενώ το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% (από 7,3% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο).

Μόλις 2% στις ΗΠΑ
Μετά από αυτές τις κατώτερες του αναμενόμενου επιδόσεις, ο ΟΟΣΑ «ψαλίδισε» την εκτίμησή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ φέτος στο 2% (από 3,1% τον Μάρτιο) και στο 2,8% το 2016 (από 3% προηγουμένως), προβλέποντας ότι τα επιτόκια του δολαρίου δεν θα «ξεκολλήσουν» από το μηδέν πριν τον Σεπτέμβριο. Για την δε Κίνα «βλέπει» ανάπτυξη 6,8% φέτος και 6,7% το 2016, τη στιγμή που το Πεκίνο στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ «της τάξης του 7%». Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο ανάπτυξη 1,4% φέτος και 2,1% το 2016, με τριπλή ώθηση από το ασθενέστερο ευρώ,  τις φθηνότερες τιμές πετρελαίου και το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Οργανισμός θεωρεί ότι τυχόν ρήξη της Ελλάδας με τους δανειστές αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά και για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, όπως και η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης (σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία), η «άτακτη» έξοδος από την πολιτική μηδενικών επιτοκίων των ΗΠΑ και η ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας της Κίνας.

Το χρέος
«Το βάρος του χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλό και η δημοσιονομική βιωσιμότητα απαιτεί τη συνέχιση της συγκράτησης για κάποιο χρόνο. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να στοχεύει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και της είσπραξης φόρων είναι αναγκαίες για την αύξηση των εσόδων, ενώ περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις θα βοηθούσαν να συγκρατηθούν οι δαπάνες», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Επιβράδυνση
Ο ΟΟΣΑ χαμήλωσε τον πήχυ και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος στο 3,1% (από 3,7% τον Νοέμβριο). Οι  βασικοί «υπαίτιοι» για την επί τα χείρω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών φέτος είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα, καθώς αμφότερες κατέβασαν ταχύτητα το α’ τρίμηνο.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90