04/06/2015
Τσίπρας: Δεν θα δεχθώ να κοπεί το ΕΚΑΣ και ν' αυξηθεί 10 μονάδες ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό

 

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ανέφερε επίσης πως δεν πρόκειται να δεχθεί προτάσεις όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους αλλά και να αυξηθεί κατά 10 μονάδες ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό, υπονοώντας ότι αυτά ζητούν οι δανειστές. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν στη συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλλες ενσωματώθηκε στην αποστολή και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών

Εξερχόμενος από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητούν:
Δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%
Κατάργηση ΕΚΑΣ
Μείωση συντάξεων
Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
Ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές
Επίσης προτείνουν τις εξής αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στις 24:00 ώρα Ελλάδας στον Λευκό Οίκο με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού. Στη συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ενημέρωσε τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για όλες τις παραμέτρους του ελληνικού ζητήματος, ενώ παρών στην σύσκεψη ήταν και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν ακόμα μια φορά την εξεύρεση λύσης με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Θεωρείται λοιπόν σίγουρη ακόμη μια παρέμβαση Ομπάμα προς την Ελλάδα αλλά και προς του δανειστές.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα

Νωρίτερα, στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση, συμφώνησε ο  Αλέξης Τσίπρας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ σημειώνουν ότι οι συνομιλίες έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.

Η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διεθνείς πιστωτές εργάζονται εντατικά με την Ελλάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτό το μήνα και να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για να αποπληρώσει δάνεια. «Όλη η δουλειά που κάνουμε έχει στόχο να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο. Εργαζόμαστε εντατικά γι' αυτό», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, όταν ερωτήθηκε αν θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος πέραν του τέλους Ιουνίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, αναβάλλεται για την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα, το προγραμματισμένο για την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης Euroworking Group.

Ολάντ: Απέχουμε μερικές ώρες από μια πιθανή διευθέτηση με την Ελλάδα

Οι θεσμοί απέχουν «μερικές ώρες» από μια «πιθανή διευθέτηση με την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Ολάντ μιλώντας  κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ζήτησε να υπάρξει ένας ισορροπημένος συμβιβασμός ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της.

«Βρισκόμαστε μερικές ημέρες (...), μερικές ώρες από μια πιθανή διευθέτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

Ο επικεφαλής του Γαλλικού κράτους τόνισε ωστόσο ότι, «αν ζητηθούν πάρα πολλά από την Ελλάδα, αυτό θα εμποδίσει την επιστροφή (της χώρας) στην ανάπτυξη». Συμπλήρωσε δε ότι «εάν δεν ζητηθεί τίποτε ή δεν ζητηθούν αρκετά, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης».

Εξάλλου, ο Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ εντός των επόμενων ωρών, πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα μιλήσω αμέσως στο τηλέφωνο με τον Τσίπρα, καθώς και με την κυρία Μέρκελ» είπε ο Ολάντ στο Γαλλικό Πρακτορείο όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο να μην ληφθεί καμία απόφαση κατά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Γιούνκερ.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90