03/06/2015
Guardian: Κανείς δεν θέλει να κάνει χάρες στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ «υποτιμούν την ενότητα στην υπόλοιπη ΕΕ», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους της ΕΕ που εμπλέκεται στα πέντε χρόνια των διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες, αναφέρει ο Guardian.

«Αυτό πιθανώς θα προκαλέσει χρεοκοπία ή διάλυση. Κανείς δεν προσπαθεί να το αποτρέψει πλέον», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ένας υπουργός Οικονομικών από βασική χώρα της ευρωζώνης, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως οι φορείς πολιτικής της ευρωζώνης εξέταζαν πώς να βοηθήσουν την Ελλάδα αφού θα είχε αθετήσει πληρωμές των τεράστιων χρεών της και θα είναι εκδιωχθεί από το ενιαίο νόμισμα.

«Η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι πραγματική. Εάν πρόκειται να υπάρξει ένα ατύχημα, θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός στον Guardian.

H Merkel, η οποία δέχεται κριτική εδώ και καιρό για το ότι είναι αναποφάσιστη σχετικά με την κρίση του ευρώ και που αφήνει τα πάντα για το τελευταίο λεπτό, φαίνεται να βιάζεται να συνάψει μια συμφωνία. δεν είναι σαφές εάν είναι προετοιμασμένη να κάνει παραχωρήσεις για να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

«Εξαρτάται από τους Έλληνες να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο το οποίο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα το συζητήσουν», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτάσεις που συζητιούνται».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε στον Guardian ότι «ο Τσίπρας νομίζει πως όλα πρέπει να είναι μια πολιτική απόφαση». Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι κεντρώες κυβερνήσεις της ευρωζώνης ήταν απρόθυμες να κάνουν οποιαδήποτε χάρη για μια σκληροπυρηνική αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης, φοβούνται την κοινή γνώμη.

«Κανείς δεν πρόκειται να πιέσει για μια πραγματική συμφωνία διότι αυτός που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, παίρνει μεγάλο ρίσκο. Διότι μπορεί να οριστικοποιήσει ένα ατύχημα. Ποιος θα ηγηθεί; Ο Juncker; Όχι. Η ΕΚΤ; Όχι. Όλοι ξέρουν ότι το να είσαι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι επιζήμιο», τόνβισε.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που τόνισε «καμία κυβέρνηση της ΕΕ δεν έχει συμφέρον να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει μια λύση που να μπορεί να την πουλήσει ως τέλος στη λιτότητα».

Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες δήλωσε πως η Ισπανία και ο υπουργός Οικονομικών της, Luis de Guindos, ο οποίος ελπίζει να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup τον Ιούλιο, ακολουθεί την πιο σκληρή γραμμή από όλους διότι ανησυχεί ότι μια επιτυχία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το αριστερό Podemos στις εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα στην Ισπανία.

Έπειτα, τονίζει ο Guardian, είναι οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν θορυβηθεί από την προοπτική η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, για γεωπολιτικούς λόγους. Μια ελληνική έξοδος θα παρουσίαζε μια ευκαιρία για τον Vladimir Putin που είναι απίθανο να την χάσει, ότι η Αθήνα θα μπορούσε να γίνει ο Δούρειος Ίππος της Μόσχας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης που έχει συμμετάσχει στις περισσότερες συναντήσεις αναφορικά με την κρίση εδώ και χρόνια, ήταν απαισιόδοξος για την έκβαση. «Δεν είμαστε συνηθισμένοι να συναναστρεφόμαστε με μια κυβέρνηση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντελώς νέο για μας. Συνήθως έχουμε να κάνουμε με mainstream κόμματα», δήλωσε.

«Εάν υπάρξει χρεοκοπία, θα πρέπει να αντιδράσουμε αμέσως. Η ΕΚΤ θα έχει νομικές δυσκολίες να διατηρήσει την έκτακτη ρευστότητα στην Ελλάδα. Εάν προχωρήσουμε σε capital controls, είναι το πρώτο βήμα σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Οι Έλληνες θα χρειαστούν ένα νέο είδος νομίσματος. Δεν υπάρχει προηγούμενο, καμία διαδικασία. Θα είναι ένα χάος».

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90