30/05/2015
Ο Τζακ Λιού έκανε έκκληση για επίδειξη ευελιξίας - Τελική προθεσμία συμφωνίας στις 5 Ιουνίου

 

Την έκκληση για επίδειξη ευελιξίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο ελληνικό ζήτημα και για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των G7, όπου επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας.

Τόνισε πάντως ότι σαφώς η συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στις ενέργειες που θα αναλάβει η Αθήνα, η οποία «πρέπει να λάβει κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις», γεγονός στο οποίο -όπως είπε- συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ξεκάθαρη στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πρόσθεσε.

Yπάρχει ανάγκη να υπάρξει ρεαλιστικό αποτέλεσμα για την Αθήνα, υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

Σημείωσε δε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με την Ελλάδα και μετά να εξετασθούν οι λεπτομέρειες.

Σχετικά με το χρονικό ορόσημο της 5ης Ιουνίου είπε ότι πιθανόν να μην είναι η πραγματική καταληκτική ημερομηνία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση στο ΔΝΤ, ενώ τις αρχές Ιουνίου φαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από την Κομισιόν- να έθεσε ως όριο για τις διαπραγματεύσεις και το Euroworking Group στη συνεδρίασή του, επικαλούμενο τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από τα δάνεια διάσωσης.

Ο Τζακ Λιου προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για για το τι μπορεί να σημαίνει αποχώρηση χώρας από το ευρώ.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90