29/05/2015
Αισιόδοξη η κυβέρνηση – σκοπός μέχρι την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία

 

«Η αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση δεν είναι λόγια του αέρα, εδράζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και στην πρόοδο που έχει γίνει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε ότι «εμείς προσερχόμαστε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους».

Με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών ότι μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι δεν καταγράφει καταρχήν από μόνη της η κυβέρνηση μια συμφωνία και πως μια συμφωνία θέλει δύο μέρες.

Σε αυτό το ΠΛΑΊΣΙΟ, τόνισε ότι η ελληνική ομάδα που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες με σκοπό να κλείσει η συμφωνία μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε για δύο διαφορετικά κείμενα, όταν μιλάμε για μια συμφωνία», αλλά ότι «μιλάμε για ένα κοινό κείμενο της κυβέρνησης με τους θεσμούς».

Επισήμανε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν επέλθει συμφωνίες και έχουν υπάρξει προφανώς και διαφωνίες σε κάποια ζητήματα που είναι ανοικτά. «Αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή, όπου, στα ζητήματα που υπάρχουν συμφωνίες, είναι η ώρα να καταγραφούν στο χαρτί και τα ζητήματα που είναι ανοικτά να κλείσουν και να καταγραφούν και αυτά με τη σειρά τους στο χαρτί και να αποτελέσουν μια συμφωνία», σημείωσε. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πολύ ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις, πάνω στις οποίες έχουν τοποθετηθεί και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ότι γίνεται εποικοδομητική συζήτηση και πως όλο αυτό «μας εμπνέει αισιοδοξία ότι μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα θα υπάρξει θετική κατάληξη και συμφωνία».

Κληθείς να σχολιάσει έκθεση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία είναι κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της σε συνεργασία με τους θεσμούς και τους εταίρους διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα χρεοκοπίας για την ελληνική οικονομία.

Τόνισε ότι αυτό είναι ένα σενάριο που θέλουν να αποφύγουν όλες οι πλευρές και πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ώστε αυτό το σενάριο να μην έχει την οποιαδήποτε υπόσταση.

Σημείωσε δε ότι με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα επιλύει τα ζητήματα ρευστότητας και των χρηματοδοτικών αναγκών που επιδιώκει η κυβέρνηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό, όλα αυτά τα σενάρια θα ανήκουν στο παρελθόν.

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις τράπεζες και πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ και την ΕΚΤ κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μην υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός συστήνοντας ψυχραιμία με τη χθεσινή δήλωσή του, αναφέρθηκε κυρίως σε δηλώσεις που γίνονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δηλώσεις που με έναν τρόπο «αρκετά ανεύθυνο» ανοίγουν τέτοιου είδους ζητήματα όπως Π.χ. για capital control.

Σχετικά δε με ξένα δημοσιεύματα περί πιθανότητας να υπάρξει κάποιο ατύχημα, είπε ότι οι επόμενες ημέρες είναι όντως κρίσιμες και πως γι' αυτό η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες είναι εκεί με σκοπό να κλείσει τα ανοικτά ζητήματα και μια συμφωνία που έχει ανάγκη, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η παγκόσμια οικονομία.

Αναφορικά με δηλώσεις από το εξωτερικό που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η συμφωνία, επεσήμανε ότι πολλές φορές γίνονται δηλώσεις που δεν είναι ουδέτερες σε σχέση και με τη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Είπε ότι δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση εντάσσονται σε ένα γενικότερο κλίμα διαπραγμάτευσης, ενδεχομένως και πίεσης για να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, εκφράζει αισιοδοξία, έχει τη βούληση και έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση ενδεχομένως και μεγαλύτερη από ό,τι της αναλογεί. Ελπίζουμε, είπε, όσοι δηλώνουν σε τόσο στεντόρειους τόνους την απαισιοδοξία τους, αυτό να μην υποκρύπτει και προθέσεις.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η στάση του καθενός από τους θεσμούς είναι γνωστή έως τώρα και πως από εδώ και πέρα υπάρχει πρόθεση από όλους τους θεσμούς και από την κυβέρνηση να καταλήξουμε γρήγορα σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Για το εάν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού συνεχίζει να στηρίζει το ελληνικό αίτημα, ο εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αντιλαμβανόμενος τα ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία και με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Λιού δείχνει ενδιαφέρον να επέλθει αυτή η συμφωνία.

Ενόψει της επικείμενης συνάντησης του κ. Ολάντ και με την κ. Μέρκελ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει, έτσι κι αλλιώς, τακτική επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους σε αυτή τη διαπραγμάτευση και ότι επομένως δεν το θεωρεί απίθανο να έχει μια επικοινωνία με τους συμμετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση.

Ερωτηθείς εάν ο ΑΛΈΞΗΣ ΤΣΊΠΡΑΣ θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στη Βουλή, για να τους ζητήσει να «βάλουν πλάτη», είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία και πως, σε κάθε περίπτωση, η συναίνεση θα είναι ήταν ευκταία σε περίπτωση μιας συμφωνίας.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά αποσπάσματα από προχθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι για όλα τα ζητήματα που αφορούν και τις ομαδικές απολύσεις και τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, έχουν ειπωθεί οι απόψεις της κυβέρνησης σε όλα τα δυνατά επίπεδα, και στα τεχνικά κλιμάκια και στους επικεφαλής των θεσμών και έχουν γίνει γνωστά και στις συνόδους Κορυφής και στα Eurogroup. «Σε όλα αυτά τα θέματα έχουν γνωστοποιηθεί οι θέσεις μας σε όλους τους αρμόδιους, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γιούνκερ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ΑΝ νιώθει η κυβέρνηση ότι εκβιάζεται από πλευρές των θεσμών, απάντησε ότι στο ΠΛΑΊΣΙΟ μιας σκληρής διαπραγμάτευσης δεν νομίζει ότι δεν υπάρχουν πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση και πως, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να το χαρακτηρίσει «εκβιασμούς».

«Εκβιασμούς η κυβέρνηση δεν δέχεται, ούτε κάνει», είπε και πρόσθεσε ότι στη σκληρή διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις ράγες, στις οποίες είχαν βάλει την οικονομία και την κοινωνία οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εκβιασμοί δεν χωρούν από καμία πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι η ώρα που θα κριθούν όλοι και οι θεσμοί και η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποπληρωθούν συνολικά οι δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, είπε ότι δεν έχει τεθεί στην κυβέρνηση το θέμα, ούτε το έχει θέσει και πως δεν είναι στις σκέψεις και τις προθέσεις της να προβεί σε τέτοια κίνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαπραγμάτευση, πόσο μάλλον με το ESM, σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ερωτηθείς δε ποιο θα είναι το ύψος των μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2015, απάντησε ότι είναι ένα ανοικτό ζήτημα που νομίζουμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει κλείσει.

Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA, αν αυτό αποτελεί μήνυμα, εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι, για τέλος χρόνου στη διαπραγμάτευση, γιατί η ΤτΕ δεν ζήτησε την αύξηση του ELA και εάν η απόφαση ελήφθη από την ΤτΕ ή σε συνεννόηση της με την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΤτΕ είναι υπεύθυνη για την διασφάλιση της σταθερότητας και της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Σημείωσε ότι αυτό που είναι εν γνώσει της κυβέρνησης είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ το πλαφόν των 80,2 δισ. του ELA με βάση τη χρήση αυτών των κεφαλαίων ρευστότητας από τις τράπεζες και με βάση τις εκτιμήσεις για εκροές των καταθέσεων είναι επαρκές για να καλύψει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και πως γι' αυτόν τον λόγο δεν ζητήθηκε αύξηση αυτού του πλαφόν.

Το «τέλος χρόνου», συνέχισε, «δεν το προσδιορίζει μόνο ο κ. Ντράγκι, μόνο η ΕΚΤ». «Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαπραγμάτευση νομίζουμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να επέλθει αυτή η συμφωνία και να λάβει τέλος η διαπραγμάτευση», είπε.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

 

Πηγή: www.ethnos.gr


efm_728x90