26/05/2015
Προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο Κλάους Ρέγκλινγκ

 

Στην προειδοποίηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ προς την Ελλάδα αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.

«Ο επικεφαλής του ΕΜΣ προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας», «Ο χρόνος τελειώνει», «Ο επικεφαλής του ΕΜΣ φοβάται τη χρεοκοπία της Ελλάδας», είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι «ο χρόνος τελειώνει».

«Γι' αυτό εργαζόμαστε νυχθημερόν για μια συμφωνία», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ΑΝ δεν επιτευχθεί συμφωνία η Αθήνα δεν θα λάβει άλλα χρήματα και τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές. «Τότε απειλείται με χρεοκοπία», υπογράμμισε ο Ρέγκλινγκ.

«Αυτό θα είχε επιπτώσεις και σε άλλους πιστωτές, όπως εμείς», εξήγησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ. «Από την άλλη πλευρά το ταμείο διάσωσης μπορεί να δώσει χρήματα, μόνο όταν εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις. Αυτό ισχύει και τώρα, μόνο με αυτό τον τρόπο θα εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία».

Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σημειώνει ότι μετά και αυτές τις δηλώσεις του Ρέγκλινγκ η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αυξάνεται.

Πάντως ο Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι το ταμείο διάσωσης είναι σε θέση να δώσει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως η Αθήνα να πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της σε μια δεσμευτική λίστα μεταρρυθμίσεων.

«Έπειτα από συμφωνία και την ομόφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης, θα μπορούσε η Ελλάδα να λάβει από εμάς σχετικά γρήγορα την τελευταία δόση του 1,8 δισεκ. ευρώ και ακόμη 1,8 δισεκ. ευρώ από την ΕΚΤ», σχολίασε ο Ρέγκλινγκ. Ένα ανάλογο ποσό είναι έτοιμο και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, πρόσθεσε. Για να λάβει όμως αυτά τα χρήματα, «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Ουσιαστικά, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, υπάρχουν αρκετά χρήματα ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές.

Εξάλλου ο Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Πρώτα όμως θα πρέπει η Αθήνα να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα. Μόνο τότε θα μπορεί να εκτιμηθεί, ΑΝ χρειάζεται νέα βοήθεια.

«Ο ΕΜΣ διαθέτει επαρκείς δυνατότητες χρηματοδότησης για κάθε ενδεχόμενο», εξήγησε. Αυτό είναι σημαντικό «για να ηρεμήσουν οι αγορές».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε επικριτικός: «Το ΔΝΤ διαθέτει πολύτιμη εμπειρία δεκαετιών στην εξυγίανση χωρών σε κρίση σε όλο τον κόσμο μέσω δανείων και μεταρρυθμίσεων». Γι' αυτό τον λόγο η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης επιθυμούν «σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα».

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90