26/05/2015
ΦΠΑ από 8% - 10% ζητά ο τουριστικός κλάδος

 

Το αίτημα του τουριστικού κλάδου η οποιαδήποτε αλλαγή στους συντελεστές ΦΠΑ να κυμαίνεται στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας, δηλαδή από 8% - 10%, διατύπωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο κλάδος είναι έτοιμος να υποστηρίξει για μία ακόμη χρονιά την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στον βαθμό που μας αναλογεί στα έσοδα του κράτους». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και άλλες χώρες διατηρούν ευνοϊκό καθεστώς σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, όπως τα Κανάρια Νησιά (0%) και η Κορσική (2%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη ΣΕΤΕ, ασχέτως των τουριστικών υπηρεσιών που η καθεμία προσφέρει, προτείνουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν (διαμονή και εστίαση) όχι μεγαλύτερο του 10% στο μέσο όρο, δηλαδή να κινείται στα ανώτερα επίπεδα των άμεσων ανταγωνιστών της χώρας, «για να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στα έσοδα του κράτους», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο ελληνικός τουρισμός θα βγει αμέσως εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί ανήκεστο βλάβη στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ΦΠΑ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας τόσο στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα είναι έρμαιο των tour operators, όσο και στις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού. Οι επιχειρήσεις αυτές, που αποτελούν την πλειοψηφία και ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, είναι αδύνατον να απορροφήσουν μεγαλύτερη ΑΎΞΗΣΗ του ΦΠΑ και είναι βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά. Θα πρόκειται δηλαδή για το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εισπράξεις

Οι αλλαγές του συντελεστή ΦΠΑ αφορούν πρακτικά την τουριστική σεζόν του 2016, αλλά και η φετινή δεν δείχνει ότι θα κινηθεί χωρίς προβλήματα, παρά το πολύ καλό ξεκίνημά της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το α' τρίμηνο του 2015 που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με άνοδο -και μάλιστα σε πολύ καλά επίπεδα- τόσο σε επίπεδο εισπράξεων όσο και σε επίπεδο τουριστικής κίνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 45,6% και διαμορφώθηκε στα 1,728 εκατομμύρια τουρίστες έναντι 1,187 εκατομμυρίων τουριστών την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Όσον αφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015 η αύξηση έφθασε στο 12,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 532 εκατ. ευρώ.

Απρίλιος

Ομως, αυτή η πολύ καλή εικόνα που υπάρχει στο α' τρίμηνο θεωρείται μάλλον απίθανο να συνεχιστεί όταν η ΤτΕ θα αρχίσει να ανακοινώνει τα στοιχεία για εισπράξεις και ταξιδιωτική κίνηση για τους αμέσως επόμενους μήνες. Κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία που υπάρχουν για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια, τα οποία δημοσίευσε το SETE Intelligence.

Σε συνολικό επίπεδο, οι αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου παρουσιάζουν αύξηση 17,5%, στα 1,519 εκατομμύρια. Όμως, τον Απρίλιο το ποσοστό της αύξησης πέφτει στο +3,3% και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην Αθήνα, όπου οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 21,3%.

Χωρίς την Αθήνα, οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 3% και αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν πολλά αεροδρόμια σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

αρνητικο προσημο <<Συγκεκριμένα, αρνητικό πρόσημο παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη (-0,5%), την Κω (-26,9%), το Ηράκλειο (-7,4%), τα Χανιά (-2,2%), την Κέρκυρα (-4,3%), τη Ζάκυνθο (-4,1%), την Κεφαλλονιά (-22,1%), ενώ ακόμη και η Μύκονος παρουσιάζει πτώση 31,1%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΤΕ έχει γνωστοποιήσει ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει τις αρχικές προβλέψεις του για τη φετινή τουριστική σεζόν που έκαναν λόγο για 25 εκατ. αφίξεις (έναντι 24,2 εκατ. το 2014) και 14 δισ. ευρώ σε έσοδα (από 13,4 δισ. ευρώ πέρσι).

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται συγκράτηση του ρυθμού των κρατήσεων που γίνονται από μεγάλες αγορές, προεξαρχόντων της Γερμανίας και της Βρετανίας. Αιτία η άσχημη εικόνα που υπάρχει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών.

Οι Ενώσεις Οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη ΣΕΤΕ, ασχέτως των τουριστικών υπηρεσιών που η καθεμία προσφέρει, προτείνουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν (διαμονή και εστίαση) όχι μεγαλύτερο του 10% στο μέσο όρο.

Απώλεια θέσεων Οι επιχειρήσεις αυτές, που αποτελούν την πλειοψηφία και ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, είναι αδύνατον να απορροφήσουν μεγαλύτερη ΑΎΞΗΣΗ του ΦΠΑ και είναι βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά.

Υψηλός ο δείκτης ικανοποίησης τον Απρίλιο

Σε αρκετά καλά επίπεδα κινήθηκε ο γενικός δείκτης ικανοποίησης (GRI) των πελατών των ελληνικών ξενοδοχείων, σύμφωνα με τα στοιχεία του SETE Intelligence. Συγκεκριμένα, ο δείκτης GRI, ο οποίος υπολογίζεται από την εξειδικευμένη εταιρεία ReviewPro, όσον αφορά τον Απρίλιο του 2015 κινήθηκε λίγο πάνω από το 84%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 88,8% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,6%. Στο σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, παρ' όλα αυτά σημειώνει πτώση κατά 0,24% σε σχέση με το 2014, ενώ για την ίδια περίοδο ο δείκτης των ανταγωνιστών παρουσιάζει αύξηση 1%. Σημαντική αύξηση κατά 1,44% παρουσίασε ο δείκτης φαγητού-ποτού στην Ελλάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δείκτες σχέσης ποιότητας τιμής, τοποθεσίας και εξυπηρέτησης. Στους ανταγωνιστές, σημαντική αύξηση κατά 0,75% παρουσίασε ο δείκτης σχέσης- ποιότητας τιμής. Η Σαντορίνη, η Μύκονος οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική υπερτερούν σημαντικά των ανταγωνιστικών τους προορισμών ενώ, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους παραθεριστικούς προορισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης, ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης και της Βαρκελώνης.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90