26/05/2015
Στίγκλιτς: «Στο 50% η πιθανότητα Grexit»

 

Η Ευρώπη θα έπρεπε να αλλάξει τη στάση της και να βοηθήσει την Ελλάδα ανακεφαλαιοποιώντας τις τράπεζές της χώρας προκειμένου να ανακάμψει ο δανεισμός προς τις μικρές επιχειρήσεις, δηλώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς στη βρετανική The Independent, εκτιμώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι πιθανότητες για Grexit είναι 50%. Έντονη κριτική ασκεί στην ΕΚΤ για λανθασμένες προβλέψεις για την Ελλάδα από το 2010 και έπειτα.

«Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι η Γερμανία και άλλοι έχουν εμφανίσει την περίπτωση της Ελλάδας ως απόλυτη αποτυχία» τόνισε ο οικονομολόγος, ο οποίος επαίνεσε την Αθήνα για τη μείωση των δαπανών που πέτυχε.

Ο Στίγκλιτς υπογράμμισε ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα ήταν λανθασμένες το 2010 και τα επόμενα έτη. «Εάν ήταν μαθητές μου και έρχονταν με μια σειρά μοντέλων όπως αυτό, θα έπαιρναν πολύ κακό βαθμό ή θα κόβονταν».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο νομπελίστας εκτιμά πως οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη είναι 50-50.

 

Πηγή: www.in.gr


efm_728x90