23/05/2015
Εξετάζει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα ο Σόιμπλε

 

Την πιθανότητα εφαρμογής παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, φέρεται να εξετάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές του στενού περιβάλλοντος του γερμανού υπουργού.

Ο Σόιμπλε είχε αναφέρει την εκδοχή των παράλληλων νομισμάτων σε πρόσφατη συνάντηση, χωρίς να έχει ωστόσο τη διάθεση να την υποδείξει, σύμφωνα με δύο πρόσωπα του περιβάλλοντός του, τα οποία μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, καθώς η συνάντηση ήταν ιδωτική. Μάλιστα είχε φέρει ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε η μία από τις πηγές.

Οι δηλώσεις αυτές υποδεικνύουν ότι αρκετοί στη Γερμανία ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα που «σέρνεται» από το Φεβρουάριο. Ενώ η Καγκελάριος Μέρκλε και ο υπουργός Οικονομικών της λένε ότι στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε δεν έχει απορρίψει την πιθανόητητα μίας εξόδου της χώρας από την νομισματική Ένωση των «19», επισημαίνει το Bloomberg.

Το πρακτορείο επισημαίνει τις σημερινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ ότι χρειάζεται να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθες για να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση για την Ελλάδα, αφού και οι συνομιλίες της με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο Κορυφής της Λετονίας δεν κατόρθωσαν να στείλουν ένα σήμα εξέλιξης.

Οικονομολόγοι και αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, όπως το IOU, μπορεί να είναι μέρος ενός σεναρίου που θα προωθηθεί, εάν το παραμείνει το αδιέξοδο για την ελληνική οικονομία και η χώρα πτωχεύσει.

Γερμανοί αξιωματούχοι λαμβάνουν τα πάντα υπόψην τους είχε τονίσει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο τον Απρίλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν τον Σόιμπλε υπέρ του διπλού νομίσματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού στην εφημερίδα Les ECHOS αυτήν την εβδομάδα ότι «λαμβάνουμε υπόψη τις πληροφορίες, αλλά δεν σχολιάζουμε επ' αυτού».

Αναλυτές της Goldman Sachs πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει μια εργασία, βάσει της οποίας συνθήκες σαν αυτές της Κύπρου, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανά σενάρια «για υβριδικές περιπτώσεις που θα μπορούσαν να ισχύσουν στην Ελλάδα. Η μία περίπτωση είναι το IOU, σύμφωνα με τους αναλυτές.

 

Πηγή: www.ethnos.gr


efm_728x90