21/05/2015
Αυξημένες οι πιθανότητες επιβολής capital controls αναφέρει η Moody's

 

Report της Moody's αναφέρει ότι οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξακολουθούν να είναι αρνητικές αντανακλώντας την περιορισμένη ρευστότητα και την επιδείνωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

 «Οι εν λόγω πιέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποχωρήσουν στους επόμενους 12 με 18 μήνες και, όπως τονίζεται, υπάρχει πιθανότητα επιβολής capital controls και πάγωμα καταθέσεων».

Στη αναφορά της Moody’s αναφέρεται επίσης ότι οι σημαντικές εκροές καταθέσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014 έχουν αυξήσει την εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

«Εκτίμησή μας είναι ότι οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των καταθετών».

Η Moody’s σχολιάζει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repo, καθώς οι ξένες τράπεζες ελαχιστοποιούν την έκθεση τους στην Ελλάδα. Συνεπώς, η Moody’s εκτιμά ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τον ELA αυξήθηκε στο περίπου 32% των συνολικών assets του συστήματος στο τέλος Απριλίου 2015 από το 12% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014.

 

Πηγή: skai.gr


efm_728x90