20/05/2015
Οι τρεις "παγίδες" στο σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό

 

Παράταση πέντε μηνών φαίνεται πως εξασφάλισε η κυβέρνηση από τους δανειστές για να ανοίξει διάπλατα τον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό διάλογο για το νέο ασφαλιστικό.

Αυτός θα αφορά τρία επίπεδα:

Τις δραματικές συνέπειες της λιτότητας πάνω στο ασφαλιστικό από τη μια πλευράς και τη δυνατότητα αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων μέσα από την επιβολή νέων έμμεσων φόρων, αλλά  και την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Ενδεικτικά, τα  125 δισ. ευρώ προβλέπει ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος  Ρωμανιάς ότι θα φτάσει η αξία της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων σε πενήντα χρόνια από σήμερα.

Ο εσωτερικός διάλογος θα γίνει με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, κλπ.), ενώ ο εξωτερικός διάλογος με τους δανειστές, αφού πρώτα η κυβέρνηση παρουσιάσει στις αρχές Οκτωβρίου το δικό της σχέδιο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού –συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το σχέδιο πρέπει να ξεπεράσει τρεις «παγίδες». Τη "λιτότητα", την "φορο-μπηχτική πολιτική" και την "πρόωρη ρευστοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων".

Προκειμένου η κοινή ομάδα εργασίας που έχει συστήσει το Υπ. Εργασίας μαζί με το Υπουργείο Οικονομίας να διατυπώσει τη δική της εναλλακτική πρόταση για λογαριασμό της κυβέρνησης  μέσα από δύο μελέτες που ετοιμάζει (αρχικά με ορίζοντα τα τέλη Μαΐου), πρέπει –σύμφωνα με πληροφορίες του CAPITAL.gr-  να πείσει προπαντώς τους δανειστές πως «σε όλες τις χώρες –μέλη της ΕΕ που εφαρμόστηκε πολιτική λιτότητας επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση των αντίστοιχων ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών συστημάτων, προπαντός λόγω της ύφεσης και της ανεργίας την οποία προκαλούν».

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα «oι άνεργοι δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τους 800.000 πριν το 2025, στερώντας γιγάντιους πόρους στα ασφαλιστικά ταμεία  από ασφαλιστικές εισφορές». Για αυτό, η κυβέρνηση αρνείται με κάθε τρόπο την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, έστω και ΑΝ αυτό δεν επιτρέψει για ένα – δύο χρόνια μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν οι σταθερές, πλέον, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να δαπανά τα κεφάλαια που μπορούσε στο παρελθόν, λόγω των ασφυκτικών δημοσιονομικών πλαισίων, ενώ αναμένεται μία «έκρηξη συνταξιοδοτήσεων κατά την περίοδο 2023 – 2028», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Capital.gr που παρακολουθούν την προετοιμασία της μίας εκ των δύο μελετών που αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του συνταξιοδοτικού συστήματος από το 2015 έως το 2060;

«Με δύο βασικούς τρόπους», αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Capital.gr από το Υπουργείο Εργασίας. «Με την εισαγωγή νέων έμμεσων φόρων» και την «αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων».

Η κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπ. Εργασίας και του Υπ. Οικονομίας η οποία προετοιμάζει ταυτόχρονα με εκείνη για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του συνταξιοδοτικού μέχρι το 2060, μία μελέτη για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το «Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης» επιχειρεί να εξετάσει δύο πράγματα.

Το πρώτο που εξετάζεται είναι «τα αποτελέσματα πάνω στην οικονομία και τον προϋπολογισμό από την επιβολή εισφορών και γενικότερα, έμμεσων φόρων –κυρίως- κατά τελευταία πέντε χρόνια», μιας και η εν λόγω ομάδα εξετάζει εξονυχιστικά την απόδοση έως 24 νέων έμμεσων φόρων για την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων. Ζητούμενο είναι για την ομάδα των εμπειρογνωμόνων να υπάρξει μία νέα «φορο-μπηχτική» πολιτική, αυτή τη φορά, για χάρη του ασφαλιστικού.

Το δεύτερο στοιχείο που εξετάζεται από την κοινή ομάδα των εμπειρογνωμόνων είναι «τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση της κινητής (ομόλογα, μετοχές, ρευστά) και ακίνητης περιουσίας (κτίρια, οικόπεδα, διαμερίσματα) των ασφαλιστικών φορέων».

Μία εικόνα από τις προβλέψεις που έχει στα χέρια του το Υπ. Εργασίας έδωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς σε άρθρο του στο τελευταίο τεύχος των «Οικονομικών Χρονικών» (επιστημονική έκδοση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ιανούαριος - Φεβρουάριος –Μάρτιος 2015).

Σε αυτό, ο Γ. Ρωμανιάς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι η συνολική περιουσία, σήμερα, του ασφαλιστικού συστήματος ανέρχεται σε 18,7 δισ. ευρώ και ότι το ποσόν αυτό αποτελεί την παρούσα αξία της περιουσίας που ΑΝ εκτιμηθεί με ένα μέσο ετήσιο επιτόκιο 3%-3,5% θα ισοδυναμεί με περιουσία 125 δισ. ευρώ στο τέλος της 50ετίας».

Ζητούμενο είναι για το Υπ. Εργασίας είναι, όσο το δυνατό, να διατηρηθούν στο αλώβητο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών φορέων δεδομένης του οξύτατου ταμειακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν από τις αρχές της χρονιάς.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90