16/05/2015
Στρατούλης: Επανέρχεται η αυτασφάλιση για τους ανέργους 55-64 ετών

 

Το μέτρο συμβάλλει στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δήλωσε ο αναπλ. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Είχε εφαρμοστεί και την διετία 2010-2012

Επανέρχεται το δικαίωμα αυτασφάλισης όλων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ ηλικίας από 55 έως 64 ετών που παραμένουν άνεργοι, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, είτε πρόκειται για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη.

Προϋπόθεση για αυτό όμως είναι να έχουν τουλάχιστον 4.500 χιλιάδες ένσημα ή 15 έτη ασφάλισης, ενώ ο εργοδότης που τους απέλυσε υποχρεούται να συμμετάσχει στο κόστος της αυτασφάλισης.

Η ρύθμιση είχε ισχύσει για δύο χρόνια την περίοδο 2010-2012, ως μέτρο ανακούφισης των μεγαλύτερων σε ηλικία ανέργων που δεν μπορούσαν ούτε δουλειά να βρουν αλλά ούτε και να βρουν στη σύνταξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το μέτρο, το οποίο άλλωστε, δήλωσε, συμβάλλει και στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Η προηγούμενη ρύθμιση όριζε ότι ο εργοδότης  έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό 50%-80%.

Την ίδια ώρα, σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τη δυνατότητα κάλυψης των ελλειμμάτων των ταμείων από τους «μικρούς» λογαριασμούς του ΑΚΑΓΕ, ο κ. Στρατούλης διευκρίνησε τα εξής: «Δεν αγγίζουμε τον "κουμπαρά" των ασφαλισμένων του ΑΚΑΓΕ και δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που βρίσκονται στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ (3,1 δισ. ευρώ),  τα οποία εξασφαλίζουν τις επόμενες γενιές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά την 1/1/2019. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες, απλά, παρατείνει μέχρι 31/12/2018  τη δυνατότητα αξιοποίησης –εφόσον χρειαστεί- των δύο μικρών υπολογαριασμών του ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη αναγκών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, που είναι ο σκοπός για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί. Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι στους δύο αυτούς υπολογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης βρίσκεται συνολικά ποσό 562 εκατομμυρίων ευρώ. Τη δυνατότητα αυτή, που είχε χρησιμοποιήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση για κάλυψη ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει, εάν αυτό τελικά χρειαστεί και μόνο για ένα τμήμα των ποσών που βρίσκονται σε αυτούς υπολογαριασμούς. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνησή μας, όχι μόνο δεν βάζει "χέρι" στο ΑΚΑΓΕ, αλλά θα προστατεύσει με κάθε τρόπο το ταμείο των επόμενων γενεών, το οποίο είναι για εμάς "ιερή αγελάδα"».

 

Πηγή:


efm_728x90