16/05/2015
Χαραμάδα ρευστότητας από Ευρώπη, παρόλο που το ΔΝΤ δεν δίνει χρήματα χωρίς πλήρη συμφωνία

 

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν.

Οι ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν, υποθετικά, να παραχωρήσουν κάποια ρευστότητα στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όμως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει δόσεις στήριξης εάν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς αξιολόγηση και δεν υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές της «Καθημερινής» και του MEGA από την Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τόμσεν επαναβεβαίωσε πως τα «αγκάθια» παραμένουν οι διαφωνίες για ασφαλιστικό σύστημα και την εργασιακή νομοθεσία, προσθέτοντας όμως πως υπάρχουν εκκρεμότητες και στις συζητήσεις για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Αντίθετα, προς συμφωνία φαίνεται να οδεύουν οι δύο πλευρές για τον ΦΠΑ, την φορολογική διοίκηση και το πτωχευτικό δίκαιο.

Σημείωσε ακόμα ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται ευέλικτο για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, δεν αναφέρθηκε όμως σε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, καθώς – όπως είπε – δεν έχει πρόσβαση στους υπουργούς και δεν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία.

Κατά την ενημέρωση, πολλά μέλη του ΔΣ έθεσαν ερωτήσεις για τα περιθώρια ρευστότητας της χώρας μας, όμως ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι δεν έχει πραγματική εικόνα.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, είπε ότι στο Eurogroup της Ρίγας δεν πίεσε τους ευρωπαίους εταίρους για την αναδιάρθρωσή του, ενώ στις ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους απάντησε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα.

 

Πηγή: skai.gr


efm_728x90