15/05/2015
Σακελλαρίδης: Δεν επιθυμούμε ρήξη, εμείς θέλουμε συμφωνία

 

Η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσα την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μέσα στον Μάιο με τους δανειστές, τόνισε στο χθεσινό briefing ο Γ. Σακελλαρίδης, λόγος για τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ να τεθεί στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής το ζήτημα του προβλήματος της Ελλάδας.

"Δεν το επιθυμούμε το σενάριο της ρήξης. Εμείς επιθυμούμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Αλλά ξέρετε αυτό όταν θέλεις μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία χρειάζεται να συναινούν και οι δυο πλευρές σε αυτή τη θέση. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει πολιτική διάθεση από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση. Για εμάς το εύλογο χρονικό διάστημα είναι να μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και αύριο, ΑΝ θέλετε, και χθες και προχθες. Το ζήτημα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, αυτό είναι το βασικότερο για εμάς γιατί ξέρουμε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν είναι μια συμφωνία μόνο και απλά για να βγάλουμε το μήνα, για να βγάλουμε το δίμηνο", τόνισε.

Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει και υποχωρήσεις για να καταστεί εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία καλώντας την άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο. Η αναφορά του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ήταν περιγραφή μιας τέτοιας υποχώρησης.

"Γνωρίζουμε όμως αυτή τη στιγμή ότι το σημαντικό που μπορούμε τουλάχιστον μέσα σε αυτό το πλαίσιο της υποχώρησης που έχουμε κάνει είναι να μπορέσουμε να βάλουμε όρους οι οποίοι δεν συνάδουν με ξεπούλημα. Πάρτε και δες τε τις ιδιωτικοποιήσεις που έλαβαν χώρα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δες τε τους όρους, δες τε το τίμημα και πέστε μου ΑΝ αυτά ήταν ξεπούλημα ή όχι. Εμείς αυτή τη λογική δεν θα ακολουθήσουμε", επισήμανε.

Μίλησε για ανάγκη μεταφοράς των φορολογικών βαρών με τρόπο αναδιανεμητικό και μη βλαπτικό για την ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει με την επιβολή νέων φόρων.

"Δεν πανηγυρίζουμε αν μπούνε νέοι φόροι, το ζήτημα είναι τι στόχευση θα έχουν αυτοί οι φόροι. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτή τη στιγμή οι φόροι, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η φορολογία που έχει επέλθει τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια βαραίνει τα συνηθισμένα υποζύγια, σκοπός της κυβέρνησης και αυτό ήταν και ένα κομμάτι της συζήτησης που έλαβε χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο είναι να υπάρχει μια μεταφορά στην ουσία των φορολογικών βαρών με έναν τρόπο ο οποίος είναι κοινωνικά δίκαιος, η φορολογία να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο που είναι να έχει και έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και προφανώς με έναν τρόπο ο οποίος δεν θα βλάπτει την ανάπτυξη.

Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πληρώνει αυτή τη στιγμή από τις σάρκες της. Όσο συνεχίζει να πληρώνει από τις σάρκες της, έτσι ακριβώς φαλκιδεύεται και η προοπτική ανάπτυξης και η προοπτική για θετικά δημοσιονομικά, με αποτέλεσμα όσο κρατούν αυτές οι διαπραγματεύσεις να γίνονται όλο και πιο δύσκολοι οι στόχοι τους οποίους υποτίθεται θες να κλείσεις μέσα από την διαπραγμάτευση", είπε.

Επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή όταν επιτευχθεί και το κάθε μέλος της κυβέρνησης θα κληθεί να την στηρίξει με την ψήφο του, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν αυτή η επιλογή θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή όχι.

Εμφανίστηκε κριτικός για τις πολλές και αντιφατικές δηλώσεις υπουργών, για παράδειγμα στο θέμα του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος πολύ προσεκτικά παρ' ο,τι έδειξε ότι δεν είναι προτεραιότητα, φρόντισε να μην το αποκλείσει.

Εργασιακά

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ως προς τα εργασιακά έχουν κατατεθεί στους κοινωνικούς φορείς και τον κοινωνικό διάλογο, υπερψηφίστηκαν στις εκλογές και η θέση της παραμένει σταθερή. Τόνισε, ότι το ζήτημα των εργασιακών η κυβέρνηση το θεωρεί κόκκινη γραμμή και βάζει εμφατικά ως θέμα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων καθώς και το ζήτημα της σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου μισθού και ότι στο ασφαλιστικό δεν μπαίνει στη διαδικασία μείωσης συντάξεων.

ΑΎΞΗΣΗΦΠΑ

Ως προς τον ΦΠΑ, είπε ότι δεν υπάρχει θέση ανακοινώσιμη και πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για τον ΦΠΑ αυτό που θα ήταν βέλτιστο, θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι ώστε να μην υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά εν μέσω τουρισμού. Είπε ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός και ότι «δεν πανηγυρίζουμε αν μπουν νέοι φόροι», για να σημειώσει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια μεταφορά των φορολογικών βαρών που να ειναι κοινωνικά δίκαιη, η φορολογία να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο που είναι να έχει έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και με τρόπο που δεν θα βλάπει την ανάπτυξη. Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει σε αυτά, ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στα υποζύγια που έχουν «πληρώσει το μάρμαρο».

Η bad bank είναι στο τραπέζι

Ανέφερε ακόμα ότι το θέμα της «bad bank» για τα κόκκινα δάνεια είναι στο τραπέζι της συζήτησης, γίνονται συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρχουν σύντομα θετικά αποτελέσματα. Είπε ακόμα ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ένα από τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρχει θετική κατάληξη για τους πολίτες που έχουν το βάρος.

Δεν θα υπάρξει «ξεπούλημα» δημόσιας περιουσίας

Ερωτηθείς εάν η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ «να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ» αποτελεί υποχώρηση της κυβέρνησης για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε συνάρτηση και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και σε σχέση και με την τελική συμφωνία που πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα επιτύχει. «Είναι ένα κομματι της συνολικότερης συμφωνίας και η προοπτική της θα εξαρτηθεί και από το ΠΛΑΊΣΙΟ της συμφωνίας που συζητείται στις διαπραγματεύσεις», είπε.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αναδιατύπωση των όρων του διαγωνισμού που είχαν δρομολογηθεί για τον ΟΛΠ και ότι αυτή η επεναδιατύπωση των όρων έγινε με γνώμονα τα συμφέροντα του δημοσίου, της πόλης του Πειραιά και των εργαζόμενων στο Λιμάνι. Ταυτόχρονα και με γνώμονα ώστε να μην δημιουργηθούν δεδομένα ακύρωσης της διαδικασίας που θα ήγειρε αξιώσεις από την πλευρά των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν κρύβεται, ότι πρόκειται για υποχωρήσεις, τις οποίες, όπως υπογράμμισε, «τις συνδέουμε με τη διαδικασία της συμφωνίας, και την κατάληξη τη συνδέουμε με τη συμφωνία, και σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να κερδίσουμε τα περισσότερα δυνατά για το ελληνικό δημόσιο και τον λαό». Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τη λογική του «ξεπουλήματος» που, όπως είπε, συνιστούσαν οι όροι και το τίμημα ιδιωτικοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος.

Γενικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η λαϊκή εντολή της κυβέρνησης έχει βάθος τετραετίας και ότι πρώτο μέλημα είναι να βγάλει τη χώρα από το μνημονιακό παρελθόν, ενώ υπενθύμισε ότι «προεκλογικά λέγαμε ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια». «Επειδή δεν έχουμε επιλέξει να κάνουμε το πιο εύκολο και επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί στον προσανατολισμό μας, δίνουμε αυτή τη μάχη για να αλλάξουμε τις συνθήκες», τόνισε.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90