13/05/2015
Πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

 

Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, εκπέμπει η κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, καθώς όπως εκτιμάται έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα από ελληνικής πλευράς και το ζήτημα εναπόκειται πλέον στους δανειστές. Τονίζεται ωστόσο ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν και αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Στο ΠΛΑΊΣΙΟ αυτό εντείνονται οι προσπάθειες συνεννόησης σε όλα τα επίπεδα, από τις διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και την υπέρβαση των διαφωνιών που παραμένουν, μέχρι το πολιτικό πεδίο, με πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα πάντως το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος παρά τις δηλώσεις και πληροφορίες των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Σύνοδος Κορυφής

«Έχουμε μπει στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων. Έχει διανυθεί αρκετή απόσταση», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση, εκτιμώντας πως είναι εφικτή μία συμφωνία εντός του μήνα. Σημείωναν μάλιστα πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα στις 21 Μαΐου.

Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να υπάρξουν και συναντήσεις του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ομολόγους του. Στις ελληνικές επιδιώξεις παραμένει και η διεξαγωγή ενός έκτακτου Εurogroup για την Ελλάδα.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, «σκιαγράφησε» εξάλλου στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας», ενώ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup τόνισε πως «κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Μήνυμα

Παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα και προς τους δανειστές σημείωσε «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο ΠΛΑΊΣΙΟ λειτουργίας της Ευρωζώνης».

«Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, «να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Δημοψήφισμα

Στο «συρτάρι» φαίνεται ότι μπαίνει προς το παρόν το θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς εκτιμάται ότι αυτό που προέχει είναι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, υπό την πίεση και της έλλειψης ρευστότητας.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η απάντηση που έδωσε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, όταν ρωτήθηκε ΑΝ υπάρχει ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών σε περίπτωση αδιεξόδου. «Βλέπετε να υπάρχει κάποιο αδιέξοδο;», απάντησε με νόημα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90