13/05/2015
Βελτίωση στις συνομιλίες, αλλά χωρίς ουσία, δηλώνει ο Σόιμπλε

 

Στην αναφορά ότι η βελτίωση που επήλθε τις τελευταίες εβδομάδες στο κλίμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών δεν συνοδεύθηκε από «ουσία» προχώρησε από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνεχίζοντας τις σκληρές δηλώσεις, στο ίδιο ύφος με την παρατήρηση ότι το μόνο που βελτιώθηκε αισθητά είναι ο καιρός.

«Η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση» λέει, και τονίζει τη σημασία της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε κατέστησε από χθες σαφές ότι τη Γερμανία δεν τη φοβίζει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την οικονομία στην Ελλάδα, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά αν το εννοεί ή αν πρόκειται για άλλη μια μπλόφα.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Συμβουλίου Ecofin o Σόιμπλε ανέφερε πως η ατμόσφαιρα έχει γίνει καλύτερη στις συνομιλίες, ωστόσο προσέθεσε πως «η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση».

«Η πρόοδος στις συζητήσεις δεν είναι συμβατή με την βελτίωση της ατμόσφαιρας», είπε, προσθέτοντας πως υπήρξαν αρκετές παρεξηγήσεις στον Τύπο για το τι σήμαινε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως το ΔΝΤ δεν έχει κάποιον ξεχωριστό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, αλλά είναι και αυτό μέρος των τριών θεσμών που λειτουργούν από κοινού.

«Η θέση των τριών θεσμών είναι κοινή. Η πιθανότητα οποιοδήποτε κοινοβούλιο στην Ευρώπη να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χωρίς το ΔΝΤ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόοδο που καταγράφεται στην υπόλοιπη Ευρώπη τονίζοντας πως σχεδόν σε όλες τις οικονομίες της ΕΕ σημειώνεται ανάκαμψη.

Εστίασε δε στο σκέλος της φορολογίας, λέγοντας πως προχωρεί ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην ΕΕ στον οποίο όπως είπε Γερμανία και Βρετανία μπορούν να παίξουν ρόλο.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90