12/05/2015
Κάντε δημοψήφισμα αν θέλετε, μπορεί να σας βοηθήσει δήλωσε ο Σόιμπλε

 

Θετικός στην προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την όποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο, βοηθώντας τον ελληνικό λαό να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι μικρή έως μηδαμινή και ότι μόνο το κλίμα έχει βελτιωθεί, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Αθήνα να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα προκειμένου να αποδεσμευτεί η οικονομική βοήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την όποια συμφωνία με τους δανειστές:

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να το κάνει. Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα σημείωσε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία, ωστόσο όπως είπε, πρέπει να εφαρμοστεί με κάποιον τρόπο. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, διαβεβαίωσε, συμπληρώνοντας ότι και η χώρα μας πρέπει να κάνει τη δική της προσπάθεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι τρεις θεσμοί-Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ- έχουν κοινή θέση, αναφέροντας πως η ιδέα οι αποφάσεις να λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι «μη ρεαλιστική», αφού η συναίνεση του Ταμείου στην όποια συμφωνία έχει ουσιαστική σημασία προκειμένου να πεισθούν τα κοινοβούλια της ευρωζώνης να προσυπογράψουν την παροχή βοήθειας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία εντός των επόμενων ημερών με τους θεσμούς, σύμφωνα με όσα δήλωσε προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές της.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι αναμένει η σημερινή συνεδρίαση να διεξαχθεί σε καλό κλίμα, ώστε να καθιερώσει και να ενδυναμώσει τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, προκειμένου μέσα στις επόμενες μέρες να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Ερωτηθείς τί αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

Ντάισελμπλουμ: Στο χέρι των Ελλήνων το δημοψήφισμα

Το τέλος Ιουνίου, οπότε και λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης, έδειξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ως προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, όπως τόνισε σε δηλώσεις του προσρχόμενος στη συνεδρίαση της ευρωομάδας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους Έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ντε Γκίντος: Δεν έχει χρόνο η Ελλάδα

Στη συνεδρίαση θα διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει αποφευχθεί ένα ατύχημα σχετικά με την Ελλάδα.

Όσον αφορά ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο ντε Γκίντος τόνισε ότι «είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης αν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αλλά ένα δημοψήφισμα απαιτεί και χρόνο και εμείς δεν τον έχουμε».

Σέλινγκ: Σημειώνουμε πρόοδο

«Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έχει μια καινούργια συνεργασία με τους θεσμούς που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γέργκ Σέλινγκ.

Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ομάδα ΕΡΓΑΣΊΑΣ του Eurogroup είναι το ίδιο πρόσωπο που ξεκίνησε τις διαδικασίες και όλες αυτές τις διαβουλεύσεις και τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, σημείωσε πως όταν αλλάζει η διαπραγματευτική ομάδα, δυσκολεύει η διαδικασία γιατί είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν από το μηδέν.

 

Πηγή: www.ethnos.gr


efm_728x90