08/05/2015
Θέμα ημερών ή εβδομάδων η συμφωνία - Θα πληρώσουμε κανονικά το ΔΝΤ επισήμανε ο Βαρουφάκης

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία για χρηματοδότηση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά την επόμενη δόση στο ΔΝΤ επισήμανε σε διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, παρά τις περί αντιθέτου απόψεις που ακούγονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ακόμα ότι «δόθηκε υπερβολικός χρόνος για διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση, αντί να δοθεί για την επόμενη μεγάλη συμφωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι υπάρχει κοινός τόπος για συμφωνία με τους εταίρους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία για χρηματοδότηση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στις μεταρρυθμίσεις σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.»

Δήλωσε δε έτοιμος να εισαγάγει το θεσμό του φρένου χρέους με στόχο να εμποδίσει στο μέλλον τον υπερβολικό δανεισμό, ενώ προανήγγειλε μέτρα για τη ρύθμιση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου αλλά και για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε ακόμη την ανταλλαγή νέων ομολόγων με αυτά που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.

«Το βέλτιστο για εμάς είναι η συμφωνία να κλείσει το συντομότερο δυνατό» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα τα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ μέσα στη διετία που γράφουν σήμερα τα δημοσιεύματα... Τα όποια μέτρα δεν θα είναι οριζόντια. Η συμφωνία θα περάσει από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα χωρίς αναταράξεις. Το δημοσιονομικό κενό θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που περιγράφεται» τόνισε. «Το θέμα του χρέους είναι ανοιχτό και είναι θέμα που θα το λύσουμε αργότερα σε συνεργασία και με τους εταίρους μας» πρόσθεσε.

«Δεν βλέπω πως θα συμφωνήσουμε με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμά μας» τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, εκτιμώντας πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας - δανειστών ούτε το Μάιο.

 

Πηγή: skai.gr


efm_728x90