07/05/2015
Σόιμπλε: Ζημιά της Ελλάδας σημαίνει και ζημιά της Γερμανίας

 

«Δεν φταίει η τρόικα για την Ελλάδα. Οι πλούσιοι Ελληνες δεν έχουν συνηθίσει να πληρώνουν φόρους. Οι ίδιοι οι Ελληνες φέρουν την ευθύνη για τα προβλήματά τους, διότι επί χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους», ανέφερε ο Β. Σόιμπλε

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να έχει αντίκρισμα.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ διεμήνυε ότι «η καγκελάριος κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», λέγοντας μάλιστα ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ακόμη ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν αντικαθιστούν τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους Θεσμούς, ενώ επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ ο «οδικός χάρτης» που αποφασίστηκε κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αυτό να εγκριθεί από τους Θεσμούς και στη βάση αυτή να ληφθεί η απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών για τη χρηματοδότηση.

Πηγές προσκείμενες στην καγκελαρία έλεγαν χθες πως το κλίμα στο Βερολίνο παραμένει συγκρατημένα θετικό, καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, διέπονται από πνεύμα λογικής και είναι εποικοδομητικές. Οπως εξάλλου δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν, «οι διαπραγματεύσεις τώρα διεξάγονται σε ένα λογικό επίπεδο και φέρνουν αποτελέσματα».

Απευθυνόμενος σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Ζημιά για την Ελλάδα σημαίνει και ζημιά για τη Γερμανία».

Εσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει πως για τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν ευθύνονται η Γερμανία, η Ευρώπη και το ΔΝΤ. Ούτε η Γερμανία και η τρόικα φταίνε επειδή η Ελλάδα δεινοπαθεί. Και πρόσθεσε: «Κάθε νέα βοήθειά μας πρέπει να έχει νόημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι πλούσιοι Ελληνες δεν έχουν συνηθίσει να πληρώνουν φόρους. Οι ίδιοι οι Ελληνες φέρουν την ευθύνη για τα προβλήματά τους, διότι επί χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους».

Ο χρόνος

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι τώρα οι Ελληνες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που αγόρασαν προκειμένου να στήσουν και πάλι τη χώρα τους στα πόδια της. «Η Γερμανία και η Ευρώπη θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός και σημείωσε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να ελπίζει σε βοήθεια από τη Ρωσία ή την Κίνα. «Κανείς στον κόσμο δεν είναι έτοιμος να λύσει τα ελληνικά προβλήματα ούτε καν κατά προσέγγιση. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από την Ευρώπη» κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές διεκδικήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το ζήτημα έχει οριστικά διευθετηθεί και απέφυγε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του ομοσπονδιακού προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ.

 

Πηγή: www.ethnos.gr


efm_728x90