07/05/2015
Tο Brussels Group έχει ακόμη δουλειά για να υπάρξει η πολυπόθητη δήλωση προόδου

 

«Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες» προκειμένου στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει η πολυπόθητη δήλωση προόδου, εξηγούσαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες στο capital.gr, στον απόηχο των καταιγιστικών  δηλώσεων περί σύγκλισης  που διατυπώθηκαν χθες σε επίπεδο κορυφής.

Ειδική σημασία αναμένεται να έχει η σημερινή ημέρα διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, που έλαβε νέα παράταση εργασιών. Και τούτο διότι, αναμένεται να φανεί σήμερα η «εντολή» που έλαβε από την κυβέρνηση μετά τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις.

Μάλιστα, η πολιτική «εντολή» δόθηκε χθες το βράδυ και δια ζώσης σε σύσκεψη που είχε η ελληνική αποστολή υπό τον Γ. Χουλιαράκη από τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη. Ο υπουργός, επέστρεψε και παραμένει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει και νέα συντονιστική συνάντηση της ελληνικής αποστολής εντός της ημέρας, ενώ θα μετέχει παράλληλα σε συνέδριο παρουσία και του Επιτρόπου Moscovici.

Αρμόδια στελέχη θεωρούν ιδιαίτερα πιθανή την σύγκληση Euroworking Group πριν την Δευτέρα για να γίνει αποτίμηση της κατάστασης προς τους υπουργούς της Ευρωζώνης πριν την κρίσιμη συνεδρίαση.

Κάνουν σαφές όμως ότι αυτό που μέχρι στιγμής θεωρείται εφικτό  - υπό όρους - είναι μία δήλωση προόδου και όχι η επί της αρχής συνολική συμφωνία  έως  την Δευτέρα. Μία δήλωση προόδου που μετά θα απαιτήσει και «έργο» της ελληνικής  κυβέρνησης με την εφαρμογή  των δεσμεύσεων..

 Στον προκρούστη των Βρυξελλών τα μέτρα

Η αλλαγή πολιτικού κλίματος, από το προχθεσινό σκηνικό «ρήξης» στο χθεσινό πεδίο  «σύγκλισης» αναμένεται να  επηρεάσει και τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως συνεχίζονταν με πολύ εντατικούς ρυθμούς όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο έως χθες υπήρξε σύγκλιση:

·         Για ενιαίο  συντελεστή ΦΠΑ,

·         στο πεδίο της  ενέργειας,

·         των αποκρατικοποιήσεων,

·         των πλειστηριασμών και

·         των κόκκινων δανείων

Μετά την κοινή δήλωση Juncker- Τσίπρα, ανοίγουν οι "φάκελοι"  σε  εργασιακό και ασφαλιστικό, με χαρακτηριστικότερη την δήλωση περί «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού.

Δημοσιονομικό κενό

Μεγάλος άγνωστος «Χ»  παραμένει όμως το δημοσιονομικό κενό το οποίο φέρεται να  επιχειρεί να συνδέσει πλέον η κυβέρνηση  με  την συνολική συμφωνία και με το χρέος. Και τούτο διότι όποια παρέμβαση (πχ μείωση επιτοκίων, μετακύλιση δόσεων κλπ) επηρεάζει παρά πολύ τις δαπάνες και  την ανάγκη για νέα μέτρα….

Παρ όλα αυτά, τα σενάρια περί νέων μέτρων δίνουν και παίρνουν. Η  τελευταία επίσημη θέση του ΥΠΟΙΚ ήταν για μέτρα 11,6 δισ. ευρώ στην 2ετία 2015-2016 και σενάρια  - που τελούν υπό αναθεώρηση κάθε ημέρα  -   ανεβοκατεβάζουν τον «λογαριασμό» φτάνοντας  ακόμη και σε 14 ή και σε 15 δισ. ευρώ.

Το… «ανσασέρ» των μέτρων συνδέεται άρρηκτα όμως με την πρόβλεψη για το ΑΕΠ αλλά και με τον μεγάλο «αγνωστο» της διαπραγμάτευσης: το χρέος και το τελικό δημοσιονομικό κενό.

Τα φορολογικά μέτρα

Μεταξύ των προτάσεων για εύρεση νέων πηγών εσόδων που φέρεται να βρίσκονται στο τραπέζι και η τύχη τους θα κριθεί το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνεται:

·         Η  διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015

·         Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ (πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-19% με  εξαιρέσεις σε κάποια τρόφιμα/         φάρμακα/ειαίσθητα κοινωνικά είδη και για ενδεχόμενη συμπληρωματική επιβολή φόρου διανυκτέρευσης και φόρου επί των πωλήσεων)

·         Διατήρηση/ αύξηση της έκτακτης εισφοράς, επιβολή εφάπαξ φόρου   στους 500 πιο πλούσιους φορολογούμενους.

·         Ρύθμιση νομιμοποίησης καταθέσεων.

Το συνέδριο

Ο ΥΠΟΙΚ σήμερα  θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε ειδική εκδήλωση του συνεδρίου European Business Forum (EBS). Τίτλος της ομιλίας του θα είναι: «Ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδος σε μια Ευρωζώνη που ολοκληρώνεται». Τον κ. Βαρουφάκη θα προλογίσει o Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της βελγικής κυβέρνησης, Didier Reynders.  Λίγο αργότερα, θα συμμετάσχει σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Οικονομική Σταθερότητα» μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici τον οποίο είχε συναντήσει την Τρίτη.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90