07/05/2015
Αποζημιώσεις και Αφορολόγητες αγροτικές επιδοτήσεις

 

Δύο ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2014 θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη. Η πρώτη σχετίζεται με τις αγροτικές αποζημιώσεις, ενώ η δεύτερη με τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Ειδικότερα:

1. Με την πρώτη θεσπίζεται αφορολόγητο στις αποζημιώσεις χωρίς πλαφόν.

2. Ως προς τις επιδοτήσεις, θα είναι αφορολόγητες οι πρώτες 12.000 ευρώ σε όλους τους αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή η κ. Βαλαβάνη, το αφορολόγητο ποσό των 12.000 καλύπτει πάνω από το 90% των δικαιούχων των επιδοτήσεων. Δηλαδή, πρακτικά οι επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες για το σύνολο των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Επίσης αναμένεται να κατατεθούν ακόμα δύο τροπολογίες που θα προβλέπουν την απαλλαγή από τον φόρο των ανείσπρακτων ενοικίων του 2014, ενώ θα αποσαφηνισθεί το καθεστώς φορολόγησης των μισθωτών που έχουν και εισοδήματα από μπλοκάκι. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της έκπτωσης φόρου που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Εφόσον δεν τακτοποιηθούν οι ανωτέρω εκκρεμότητες δεν μπορεί να ανοίξει το taxisnet και να υποδεχθεί τις δηλώσεις των φορολογούμενων.

Και αυτό, διότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές (μετά την ψήφιση των νέων διατάξεων) στο έντυπο Ε1. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά το ηλεκτρονικό σύστημα πιθανόν να ανοίξει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν περίπου 50 ημέρες για την υποβολή των δηλώσεων αντί 5 μηνών που προβλέπει η νομοθεσία. Βέβαια είναι εξαιρετικά πιθανό, το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων, οι οποίες κανονικά εκπνέουν στα τέλη Ιουνίου.

 

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90