05/05/2015
Η Μέρκελ έχει αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt

 

Σχεδόν βέβαιο θεωρεί η γερμανική εφημερίδα "Die Welt" πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και επισημαίνει ότι μέχρι να συμβεί αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην Αθήνα.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι, καθώς προχωρούν με αργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, η ΕΚΤ θα προσφέρει στην Ελλάδα τη ρευστότητα που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Η Welt διευκρινίζει ότι η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, αν δεν κάνει κάποια ανόητη κίνηση που να την απομακρύνει και άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα λάβει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας από την Ευρώπη.

Ίσως να χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που ελπίζει η Αθήνα και λιγότερες από όσες απαιτεί το Βερολίνο, όμως η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα χρήματα είναι σχεδόν εξασφαλισμένα. Το έχει αποφασίσει η Γερμανίδα καγκελάριος ΄Αγγελα Μέρκελ, ίσως παρά την αντίθετη γνώμη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Welt εξηγεί η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται τον Μάιο διότι απαιτούνται μερικές ημέρες ή εβδομάδες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί. Οπότε, εκτιμά ότι είναι πιο ρεαλιστικό ότι η Αθήνα θα λάβει τη βοήθεια τον Ιούνιο ίσως και τον Ιούλιο.

Μέχρι τότε η χώρα χρειάζεται ενδιάμεση χρηματοδότηση, την οποία και θα λάβει καθώς κανένας δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα την ώρα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

΄Αρα, σύμφωνα με τη Welt, αυτή που θα προσφέρει τη ρευστότητα αυτή είναι η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας.

Πάντως η γερμανική εφημερίδα καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει διασωθεί ακόμη και ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν.

Παρόλα αυτά η Welt επισημαίνει ότι υπάρχει η τάση στην Ευρώπη να μην εκδιωχθεί η Αθήνα από το κοινό νόμισμα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ευρώ δεν είναι αξιόπιστο και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα.

Το άρθρο καταλήγει ότι για τη διάσωση ή μη της Ελλάδας τελικά θα αποφασίσει η Μέρκελ και η ΕΚΤ και όχι οι υπουργοί Οικονομικών.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90