01/05/2015
Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας η οικονομία λόγω αβεβαιότητας

 

Κατά 639 εκατ. ευρώ  μειώθηκαν τον Μάρτιο οι διανειοδοτήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης να διαμορφωθεί στο -2,5%. Δηλαδή, τον περασμένο Μάρτιο, οι αποπληρωμές παλαιότερων δανείων ήταν σημαντικά υψηλότερες των χορηγήσεων νέων δανείων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,1% σε ετήσια βάση, η πρώτη αύξηση που καταγράφεται έπειτα από 3 περίπου χρόνια, αποτέλεσμα της εφαρμογής της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η ανατροπή της θετικής πορείας της εγχώριας οικονομίας εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - εταίρων ανατρέπει τον σχεδιασμό των τραπεζών για τις πιστοδοτήσεις την εφετινή χρονιά. Οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι το 2015 θα προχωρούσαν σε χορηγήσεις νέων δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ύψους 10 δισ. ευρώ. Πλέον ο στόχος αυτός κρίνεται ως μη εφικτός, και στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι για την αποκατάσταση της ρευστότητας της οικονομίας απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η δραστική περιστολή των δανειοδοτήσεων δεν αφορά μόνο τις νέες χορηγήσεις αλλά και τρέχουσες πιστωτικές γραμμές. Δίχως τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκπληρώνουν βασικές υποχρεώσεις τους σε προμηθευτές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να καταβάλουν τις αμοιβές στο προσωπικό τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας 1.000.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με σημαντική καθυστέρηση, που φτάνει έως και τους πέντε μήνες. Οι εταιρείες που εισάγουν πρώτες ύλες ή μηχανολογικό εξοπλισμό βρίσκονται υπό ακόμα μεγαλύτερη πίεση, καθώς πρέπει να εξοφλούν το σύνολο της οφειλής με την παραγγελία λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον περασμένο Μάρτιο ήταν αρνητική κατά 303 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 406 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος στο -2,2%, από -2,3% τον Φεβρουάριο. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 8 εκατ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο -0,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 328 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος, στο -3,0% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Η καθαρή ροή στη στεγαστική πίστη ήταν -248 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα 69,517 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,3% σε ετήσια βάση. Αρνητική κατά 81 εκατ. ευρώ ήταν η ροή χρηματοδότησης προς καταναλωτικά δάνεια, με το υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 25,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 2,5% σε ετήσια βάση. Τέλος, τα λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά διαμορφώθηκαν στα 1,488 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης ανήλθε στο 1 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση τα λοιπά δάνεια σημείωσαν οριακά θετικό ρυθμό μεταβολής με +0,1%.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90