14/01/2014
Γ. Στουρνάρας: Όχι σε κούρεμα χρέους, ναι σε αναδιάρθρωση

 

Την πεποίθηση του ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσουν περαιτέρω το ελληνικό χρέος εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ενώ προειδοποίησε ότι μονομερής διαγραφή θα αναζωπύρωνε την κρίση και θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος τον Απρίλιο και επισήμανε: "θέλουμε μείωση του χρέους και θα το πετύχουμε".

Σημείωσε παράλληλα ότι σε καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν προβλέπεται συνταγματικά το κούρεμα του χρέους σε ονομαστικούς όρους, όπως άλλωστε δεν προβλέπεται και στο καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μειωθεί το χρέος και αυτός είναι ο στόχος μας να μην ζημιώσουμε τους πολίτες των χωρών στην Ευρωζώνη, χωρών που μπορεί να είναι φτωχότερες από την Ελλάδα", δήλωσε.

"Δεν μπορεί η Ελλάδα να ξεκινήσει νέα αποσταθεροποίηση του ευρώ", σημείωσε. "Δεν θέλουμε μονομερή διαγραφή χρέους θέλουμε μείωση του χρέους. Μονομερής διαγραφή σημαίνει έξοδος από το ευρώ".

Δεν θέλουμε συμφωνία με τρόικα τον Ιανουάριο

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι "δεν θέλουμε συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου", εξηγώντας ότι θέλει πρώτα τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου τα οποία αναμένεται να δείξουν υπέρβαση των εσόδων.

Σημείωσε εξάλλου ότι τα νέα στοιχεία που έχει από τις εφορίες δείχνουν για πρώτη φορά από το 2011 ότι τα έσοδα ξεπερνούν τους στόχους.

Στόχος είναι η κυβέρνηση να πετύχει μικρότερο "κενό" από το χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση και τα άλλα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν περιθώρια για γενική μείωση φόρων, ενώ υπερασπίστηκε τον νέο φόρο ακινήτων λέγοντας ότι είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με πέρυσι και πως σε όλα τα κράτη τα ακίνητα φορολογούνται.

Επανέλαβε εξάλλου ότι το 2013 ήταν δύσκολο γιατί έπρεπε να καλυφθεί το παρελθόν όσον αφορά το φόρο ακίνητης περιουσίας. "Δεν ευθύνομαι για την αναστολή τριών ΦΑΠ. Το 2014 όμως δεν θα υπάρχει αυτή η επιβάρυνση. Ο φόρος στα ακίνητα το 2014 είναι ελαφρύτερος από τα προηγούμενα χρόνια".

Άφησε εξάλλου ανοιχτό το περιθώριο για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στο μέλλον εφόσον καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων.

Τέλος προανήγγειλε τη μείωση, ενδεχομένως και εμπροσθοβαρώς από φέτος, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν το δέχεται, αλλά η τρόικα ακόμα το κουβεντιάζει.

Έχω εμπιστοσύνη στην κα Σακελλαρίου

Πρόσφερε και πάλι στήριξη στην διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου λέγοντας ότι δεν ανήκε στο συμβούλιο που πήρε την απόφαση για τη χορήγηση του επίμαχου δανείου, πήγε μετά στο Τ.Τ. και προσπάθησε να διασώσει ότι μπορούσε.

"Το συζήτησα με νομικούς και τραπεζίτες και έχουν την ίδια γνώμη, ποινική δίωξη δεν σημαίνει ότι θα καταδικαστεί", σημείωσε.

Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για τις τράπεζες

"Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για να μπορέσουμε να ανακεφαλαιοποίησουμε τις τράπεζες εφόσον αυτό χρειάζεται", ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι θα προηγηθούν τα stress test και "θα περιμένουμε τα αποτελέσματα".

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο νομοσχέδιο να προβλέπεται πραγματοποίηση των ΑΜΚ των τραπεζών σε τρέχουσες τιμές.

Δεν με αφορούν τα σενάρια περί αποχώρησης μου

Σχολιάζοντας τα σενάρια μετάβασης του στην Τράπεζα της Ελλάδας απάντησε "δεν με αφορούν τα σενάρια περί αποχώρησης μου, δεν έχω χρόνο, δίνω μάχη για το σήμερα".

"Έχω μπροστά μου μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το Eurogroup", ανέφερε. "Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο , δεν έχω χρόνο να σκεφτώ κάτι άλλο".

Σημείωσε επίσης ότι έχει άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και με τους βουλευτές και των δύο κομμάτων.

Ερωτηθείς για την κριτική που του ασκείται από τα δύο κόμματα σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών που παίρνει σκληρά μέτρα λειτουργεί και ως αλεξικέραυνο. "Είναι λογικό δεν με ενοχλεί, πιστεύω ότι κάνω το σωστό, έχω άριστες σχέσεις με τους βουλευτές και των δύο κομμάτων και έχω την στήριξη του πρωθυπουργού".

Πετύχαμε το 80% του στόχου

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια σημειώνοντας: "Έχουμε πετύχει το 80% όσον πρέπει να κάνουμε, εξαλείψαμε τα αίτια της ελληνικής κρίσης, εξαλείψαμε τα ελλείμματα".

"Χρειάζεται όμως λίγο υπομονή. Εμείς έχουμε επισημάνει τον πολιτικό κίνδυνο στην τρόικα και επιδιώκουμε ένα πρόγραμμα πολύ πιο ήπιο και πολλές φορές το καταφέραμε. Μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, περάσαμε πιο ήπιους νόμους για τους πλειστηριασμούς δεν κλείσαμε τα ΕΑΣ".

"Δεν συναινέσαμε σε πολιτικές που θεωρούμε ότι μπορούν να προχωρήσουν με πολύ καλύτερο τρόπο", τόνισε.


 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90