24/04/2015
Χρηματοδοτήσεις σε τουρισμό, ΜΜΕ και ΑΠΕ δήλωσε ο Κατάινεν

 

Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσδιόρισε ως πιθανούς τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να παραγάγουν επενδυτικά σχέδια, ικανά να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, ο κ. Κατάινεν αναφέρθηκε στην απροθυμία που εκδηλώνεται από διεθνείς επενδυτές για επενδύσεις στην Ελλάδα, λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία. «Μπείτε στη θέση ενός διεθνούς επενδυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε στη δουλειά που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, όπως η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την επιχειρηματικότητα και η επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων, παροτρύνοντας να κατοχυρωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. έφερε ως παράδειγμα τη βελτίωση της κατάστασης σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα «σταθεροποιήσουν την οικονομία».

Αναλύοντας τις δυνατότητες που ανοίγει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τις οποίες παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ξεκαθάρισε ότι δεν χρηματοδοτεί δημόσιες υποδομές, αλλά ιδιωτικές επενδύσεις ή συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι η κινητοποίηση κεφαλαίων για επενδύσεις, η πρόσβαση της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Το συνολικό ύψος του Επενδυτικού Σχεδίου υπολογίζεται στα 315 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2017, με 240 δισ. ευρώ να προορίζονται για μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδύσεις και 75 δισ. ευρώ να διοχετεύονται σε μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα χρήματα θα διατεθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, που θα δημιουργηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ. Τα 240 δισ. ευρώ που προορίζονται για επενδύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα θα δοθούν σε έργα που σχετίζονται με στρατηγικές επενδύσεις ευρωπαϊκής σημασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ευρυζωνικότητας, στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.

Το Ταμείο δεν θα παρέχει επιδοτήσεις, αλλά δάνεια, στοχεύοντας στη χρηματοδότηση επενδύσεων υψηλότερου κινδύνου σε σχέση με αυτόν που σήμερα αναλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΤΕπ. Πρόσφατα η ΕΤΕπ ενέκρινε τέσσερα επενδυτικά σχέδια, όπως η έρευνα στην υγεία (Ισπανία), η επέκταση ενός αεροδρομίου (Κροατία), η κατασκευή 14 κέντρων υγείας (Ιρλανδία) και η υποστήριξη της βιομηχανικής καινοτομίας (Ιταλία).

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90