23/04/2015
Η Ρωσία εξετάζει επιλεκτική άρση εμπάργκο

 

Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσον αφορά την άρση του ρωσικού εμπάργκο σε συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα που αφορούν και τη χώρα μας. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Alexei Ulyukayev δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει στην άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα χωρών, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτά τα κράτη.

Τις φήμες για άρση του εμπάργκο για ελληνικά προϊόντα πυροδότησε και η παρουσία στην Ελλάδα, στις αρχές της εβδομάδας, ελεγκτών από τη Ρωσία, οι οποίοι επισκέφθηκαν 14 βιομηχανίες μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων αλιείας. Ο έλεγχος αυτός γινόταν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καθώς οι Ρώσοι απαιτούν να πιστοποιήσουν οι ίδιοι τις εταιρείες από τις οποίες θα εισάγουν προϊόντα.

Πέρυσι, ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ισχύος του εμπάργκο και υπ’ αυτήν την έννοια η παρουσία των ελεγκτών στην Ελλάδα θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προμήνυμα άρσης των περιορισμών. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνουν ότι οι ελεγκτές δεν επισκέφθηκαν εργαστήρια ελέγχου προϊόντων φυτικής παραγωγής παρά το γεγονός ότι τους έγινε η σχετική πρόταση.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εξαγωγές φυτικών προϊόντων (σ.σ.: λαχανικά και ροδάκινα) ενδιαφέρουν κυρίως την Ελλάδα. Αν υπάρξει άρση του εμπάργκο, θα αφορά συγκεκριμένα προϊόντα και όχι συγκεκριμένες χώρες. Κάθε τέτοια απόφαση περνάει από τις Βρυξέλλες και δεν μπορεί να ληφθεί μονομερώς από χώρα της Ε.Ε., τονίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90