23/04/2015
ΕΚΤ: Καμία απόφαση για περαιτέρω «κούρεμα» στα ενέχυρα των τραπεζών

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει λάβει απόφαση να αυξήσει το κούρεμα (haircut) που εφαρμόζεται στα εχέγγυα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, υπάρχουν συζητήσεις κατά καιρούς για διάφορα πιθανά σενάρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μετατρέπονται σε αποφάσεις της ΕΚΤ. «Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από την ΕΚΤ», ανέφερε για το κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών.

Ερωτηθείς την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι τα «κουρέματα αναφέρθηκαν αλλά δεν συζητήθηκαν».

Σημειώνεται πως εάν μειωνόταν περαιτέρω η αξία των ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη ρευστότητα μέσω του ELA θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να χάσουν ρευστότητα περίπου 8 δισ. ευρώ.

Από το 22% που εκτιμάται ότι είναι σήμερα το κούρεμα μπορεί να επιστρέψει στα περυσινά επίπεδα του 45%. Σημειώνεται πως Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε πρωτοστατήσει για να μειωθεί το κούρεμα και η σχετική απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στα τέλη Νοεμβρίου, αποφέροντας πρόσθετη ρευστότητα 8 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Bloomberg, το ποσοστό του κουρέματος μπορεί ακόμη και να ανέβει στο 75% ή στο 90% σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος.

 

Πηγή: www.in.gr


efm_728x90