22/04/2015
Απάτες-μαμούθ με εικονικές επιχειρήσεις - Μπλόκο σε 18 ΑΦΜ

 

Πανευρωπαϊκό κύκλωμα απάτης που αιτούνταν τεράστια ποσά ΦΠΑ από το ελληνικό Δημόσιο εντοπίστηκε από ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή ανάλυσης κινδύνου, την οποία χρησιμοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), υπό την καθοδήγηση Βέλγων εφοριακών.

Οι εικονικές συναλλαγές του κυκλώματος προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Μετά τον εντοπισμό του κυκλώματος η ΓΓΔΕ προχώρησε στην απενεργοποίηση 18 ΑΦΜ ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι ήταν εικονικές. O ΦΠΑ που γλίτωσε το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Το νέο αυτό πρόγραμμα «τρέχει» ειδική 10μελής ομάδα στην υπηρεσία ελέγχου διασφάλισης εσόδων, το επονομαζόμενο «μικρό ΣΔΟΕ». Η πατέντα βασίζεται στην ηλεκτρονική επεξεργασία στοιχείων με συγκεκριμένα κριτήρια, στη βάση των οποίων «χτυπά κόκκινο» όταν εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές. Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχθεί έπειτα από αυτοψία, η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί την ίδια στιγμή τον ΑΦΜ και έτσι ακυρώνονται αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ. Την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εντοπίστηκε το κύκλωμα έφεραν στη χώρα μας Βέλγοι. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εντοπίζονται οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου με στόχο την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ ή επιστροφής μεγάλων ποσών ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες από πολλές βάσεις δεδομένων με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και όταν εντοπίζει συναλλαγές ύποπτες για εικονικότητα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΓΔΕ σκοπεύει να ζητήσει τα δικαιώματα χρήσης της εφαρμογής από τους Βέλγους.

Από το καλοκαίρι η λοταρία

Ναι στη λοταρία μέσω των αποδείξεων που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι λέει το Brussels Group στην ελληνική κυβέρνηση. Οποιοδήποτε μέτρο που στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και ενδεχομένως στην αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι καλοδεχούμενο, ανέφεραν στελέχη των θεσμών στην ελληνική διαπραγματευτική αποστολή. Οπως όλα δείχνουν, το μέτρο της λοταρίας θα ξεκινήσει πιλοτικά το καλοκαίρι και σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους οι οποίες θα μπαίνουν σε «λοταρία». Σύμφωνα με το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είχε εκπονήσει το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» οι λοταρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 500 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να χρειασθεί να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

Η βασική ιδέα του συστήματος «@πόδειξη» είναι να επιβραβεύει τους πολίτες που ζητούν απόδειξη κληρώνοντας διάφορα βραβεία. Κάθε φορά που ο πελάτης παίρνει μια απόδειξη, στέλνει με το κινητό του ένα SMS με το ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και την ημερομηνία. Τα μηνύματα αυτά μαζί με τον αριθμό του κινητού, συγκεντρώνονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή όπου αυτόματα, κατά τακτά διαστήματα γίνονται κληρώσεις για διάφορα ποσά.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90