22/04/2015
Η συμφωνία θα επέλθει δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης

 

Αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος εξερχόμενος από το 20ο Banking Forum έκανε την ακόλουθη δήλωση.
 

"Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη. Το παραδέχονται και οι θεσμοί πλέον. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά την Παρασκευή θα υπάρξει λύση γιατί αυτό το Eurogroup είναι και λίγο εθιμοτυπικό, θα διαρκέσει δύο με δυόμιση ώρες. Κανένα Eurogroup δεν αποφασίζει κάτι σημαντικό εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της διαπραγμάτευσης, της κρίσης και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου αναπτυξιακού προγράμματος".

Εξάλλου, σε ερώτηση για το πότε περιμένουμε την εκταμίευση των χρημάτων ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε: "Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα. Αυτό που βάζουμε πάνω από όλα είναι το να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία πραγματικά να σταθεροποιεί την οικονομία μία και καλή και να δίνει το έναυσμα για  την αναπτυξιακή πορεία. Γνωρίζετε ότι τόσο οι εταίροι μας, οι θεσμοί, όσο και εμείς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει συμφωνία. Ούτε εκείνοι, ούτε εμείς θα αφήσουμε την ευκαιρία, να προχωρήσουμε στη σύναψη της συμφωνίας, η οποία είναι σαφέστατα επωφελής για όλα τα μέρη. Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή".

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων παραδέχτηκε ότι «βρισκόμαστε σε ασφυκτικό κλοιό διαπραγμάτευσης» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση με τη στάση της «πασχίζει να μην επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος».

Σκιαγράφησε τους τρεις βασικούς άξονες τις διαπραγματευτικής πολιτικής της κυβέρνησης οι οποίοι περιλαμβάνουν το δημοσιονομικό, την ενίσχυση των επενδύσεων και την βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

Για τα δημοσιονομικά τόνισε πως υποστηρίζει τη διατήρηση «κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων» τα οποία θα είναι αρκετά χαμηλότερα από τους στόχους των προηγούμενων μνημονίων «έτσι ώστε να μην πνίγουν την οικονομία».

Υποστήριξε ταυτόχρονα την εισροή επενδυτικών πακέτων στην οικονομία, «ιδανικά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» όπως τόνισε, τα οποία θα μπορούσαν να μην έχουν σχέση με την κυβέρνηση και να διοχετεύονται απευθείας στην ιδιωτική οικονομία.

Το τραπεζικό σύστημα υποστήριξε δεν θα έπρεπε να έχει πολλές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση μια και βρισκόμαστε σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, σπεύδοντας να προσθέσει πως ελπίζει «στην ολοκλήρωση μιας πραγματικά τραπεζικής ένωσης».

Μιλώντας μπροστά σε ένα αμιγώς τραπεζικό κοινό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια «bad bank» (με κεφάλαια του EFSF) που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Τέλος, για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δουλεύει στενά με οργανισμούς σαν τον ΟΟΣΑ καθώς και με τους κοινωνικούς εταίρους για να βάλει τέλος στην άκρατα απορρύθμιση που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια.

"Η αγορά εργασίας είναι πλήρως διαλυμένη. Οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς να πληρώνονται", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. "Είμαστε σε επαφή και συμβουλευόμαστε τον ΟΟΣΑ και το ILO (Διεθνής Ένωση Εργασίας), για νέας μορφής εργασιακές σχέσεις, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για να ρυθμιστεί έξυπνα η αγορά εργασίας".

Για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι "είμαστε σε μία χώρα που δουλεύουν λίγοι και το 1/3 από αυτούς δουλεύει μαύρα. Είναι αδύνατον ένα τέτοιο σύστημα να δουλέψει. Χρειάζονται έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να στηριχθεί το ασφαλιστικό".

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90