21/04/2015
Η ΕΚΤ δεν εγγυάται παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες

 

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να εγγυηθεί την επ’ αόριστον και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε χθες αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Β. Κοστάντσιο. Επισήμανε πάντως την πεποίθησή του πως η Ελλάδα παρ' όλα αυτά δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Ο ίδιος σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ευρωτράπεζα πως δεν έχει παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες τις οποίες και χαρακτήρισε φερέγγυες.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί το πρόσφατο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης και εισαγωγής υποσχετικών (IOUs, δηλαδή υπόσχεση για μελλοντική πληρωμή) ως παράλληλο νόμισμα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών του Δημοσίου, το οποίο πάντως έχει διαψευστεί κατηγορηματικά.

Η δεύτερη βολή ήλθε χθες από γαλλικό έδαφος και συγκεκριμένα από τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Κρ. Νουαγιέ, που σε συνέντευξή του στη Figaro αναφέρεται στο ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να μη διαθέτουν πλέον επαρκή ενέχυρα, για να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην περίπτωση που η Αθήνα δεν συμφωνήσει: α) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή β) την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γ) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα μας οφείλει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του Απριλίου, ενώ τον Μάιο, πέραν των εσωτερικών υποχρεώσεών της, θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο ΔΝΤ.

Ο Κρ. Νουαγέ χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την νομισματική ένωση ως «ένα τραύμα για την Ευρωζώνη», τονίζοντας ότι οι συνέπειες ενός Grexit, θα γίνονταν ευρύτερα αισθητές, στην παγκόσμια οικονομία συνολικά. Σε μία τέτοια όμως περίπτωση το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει η ίδια η Ελλάδα, αφού θα υποστεί μία μεγάλη οικονομική κρίση, χωρίς να έχει κάνει τίποτα για να επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματά της.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90