10/09/2015
Μοσκοβισί: Να μην επηρεάζει τις επενδύσεις η μείωση των κρατικών δαπανών

 

Την προσαρμογή των δημοσίων δαπανών με τρόπο που θα διασφαλίζονται οι επενδύσεις προτείνει στα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη η Επιτροπή συνιστά στα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τη διάρθρωση των δημοσίων δαπανών, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι επενδύσεις που έχουν καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημόνευε τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στις οποίες σημειώνεται ότι η ενεργός ζήτηση και ιδιαίτερα η ιδιωτική κατανάλωση θα αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς της ενδεχόμενης ανάκαμψης και ανάπτυξης, ρωτούσε την Κομισιόν με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί η ενεργός ζήτηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Μοσκοβισί  αναφέρεται σε ορισμένους παράγοντες που ενισχύουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην παρούσα συγκυρία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται εξωτερικοί παράγοντες, όπως η μειωμένη τιμή του πετρελαίου και η υποτίμηση του ευρώ, αλλά και πιο χαλαρές μακροοικονομικές πολιτικές.

Τέλος, υποστηρίζει πως η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ο ουδέτερος σε γενικές γραμμές προσανατολισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ και το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ θα συμβάλουν στην ανάπτυξη κατά το τρέχον και το προσεχές έτος.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90