09/09/2015
Μετά τις εκλογές έρχεται ο λογαριασμός... του ΕΝΦΙΑ

 

Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και την περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων την 1η Ιανουαρίου 2015

Μετά το κλείσιμο της κάλπης έρχεται ο λογαριασμός... του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 ολοκληρώθηκε και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου, ενώ μετά τις εκλογές θα εκδοθούν και θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του φόρου. Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και την περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων την 1η Ιανουαρίου 2015 και όπως δήλωσε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης «θα έχει πολύ μικρές αλλαγές από το 2014».

Ετσι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για την εξόφληση φόρου συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015 και η τελευταία μέχρι τις 29 Φεβρουάριου 2016.

Για φέτος, οι μοναδικοί οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν σε μειώσεις και απαλλαγές είναι όσοι έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία.

Οι εκπτώσεις και απαλλαγές οι οποίες ίσχυαν και πέρυσι προβλέπουν ότι ιδιοκτήτες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο) και μικρή περιουσία (κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί και 200.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά) δικαιούνται έκπτωση 50%, ενώ πολύτεκνοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

Κενά

Την έκπτωση 20% του ΕΝΦΙΑ κέρδισαν και φέτος οι ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Με διάταξη η οποία ψηφίστηκε με το τρίτο μνημόνιο χορηγείται και φέτος η μείωση φόρου 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2014 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Ενοικιαζόμενα δωμάτια

Από την άλλη πλευρά, όμως, καταργείται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τον ΕΟΤ και έτσι φορολογείται για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει φέτος και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.

Οι διατάξεις νόμου οι οποίες συνόδευσαν το τρίτο μνημόνιο ορίζουν ότι «καταργείται η προβλεφθείσα από το έτος 2015 απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων των ατομικών επιχειρήσεων, η οποία -έτσι κι αλλιώς- δεν είχε ισχύσει το 2014.

Το θέμα της απαλλαγής θα εξετασθεί στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του φόρου, ώστε να διασφαλισθεί και η μηχανογραφική υποστήριξη της τυχόν απαλλαγής και η αποφυγή των καταστρατηγήσεων του φορολογικού νόμου».

‘Εσοδα

Οσον αφορά στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ στο μνημόνιο γράφτηκαν έσοδα 2,650 δισ. ευρώ τόσο για φέτος όσο και για το 2016, στόχος εσόδων στον οποίο έχει δεσμευθεί η Ελλάδα ακόμα και αν αλλάξουν -κάποια στιγμή- οι αντικειμενικές αξίες. Στο μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι Αρχές θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν τρέξει και διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ορίζεται ότι «εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,650 δισ. ευρώ».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90