08/09/2015
Πολύ κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού εξακολουθούν να βρίσκονται τα φορολογικά έσοδα στο 8μηνο

 

Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων ανέβασαν όπως ήταν αναμενόμενο τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου τα οποία στο 8μηνο εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού και να εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» που στο 8μηνο αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα καταγράφεται αύξηση εσόδων από τις ΔΟΥ κατά 617 εκατ. ευρώ και συνολικά υπέρβαση εσόδων κατά 1,6% η οποία απλώς περιόρισε την μεγάλη υστέρηση που εμφανίσουν φορολογικές εισπράξεις.

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφθασαν τα 5,74 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου καταγράφοντας αύξηση κατά 412 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα 4,595 δισ. ευρώ ανέβηκαν σε 4,959 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ από 733 εκατ. τον περασμένο Ιούνιο.

Ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα του 2015 από τα 47 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω στα επίπεδα των 43- 44 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει πέρα από τους φόρους που είναι προγραμματισμένο να εισπραχθούν (ΕΝΦΙΑ, δύο υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, τέσσερις δόσεις φόρου νομικών προσώπων και τέλη κυκλοφορίας) να αποδώσουν και τα νέα μέτρα. Θα πρέπει δηλαδή να εισπραχθούν:

• Περίπου 750 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ εκ των οποίων τα 168 εκατ. θα πρέπει να προέλθουν από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή από το ισοδύναμο μέτρο που θα βρεθεί από την νέα κυβέρνηση αν αποφασιστεί η κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

• Περί τα 400 εκατ. ευρώ από την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής για τα νομικά πρόσωπα από το 80% στο 100% .

• Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τον περασμένο μήνα καταργάφηκε:

• Υπέρβαση των εσόδων των Δ.Ο.Υ και Ελεγκτικών Κέντρων κατά 617 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, δηλαδή 28,17% αύξηση.

• Υπέρβαση των εσόδων γενικά σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1,6%. Ο προϋπολογισμός προέβλεπε 3.991 και τα έσοδα έφθασαν τα 4.055 εκατομμύρια.

Μεγάλη αύξηση υπήρξε και στους ελέγχους της τουριστικής περιόδου, όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα. Ο Φ.Π.Α που αντιστοιχεί στην περίοδο αυτή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος και θα εμφανιστεί στα έσοδα τον Σεπτέμβριο αλλά κυρίως τον Οκτώβριο.

«Φέσια» του Δημοσίου

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,353 δισ. ευρώ από 2,868 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο πέρυσι με τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία να καταγράφουν ελλείμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες από τα 4,595 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιούνιο «φούσκωσαν» στα 4,959 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ από 733 εκατ. τον περασμένο Ιούνιο. Ετσι συνολικά τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν στα 5,74 δισ. ευρώ.

Όπως όλους τους τελευταίους μήνες, τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (2,457 δισ.). Εξ αυτών το 1,708 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 446 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90