20/04/2015
Σαπέν: Αποκλείεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

 

Σε πολιτικό επίπεδο αποκλείεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε απόψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν κληθείς να απαντήσει σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εαρινών εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ο Γάλλος υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι θα ήταν επικίνδυνο να υπάρχει η εντύπωση ότι η Ευρώπη επιθυμεί την περαιτέρω εξασθένιση του ευρώ προσθέτοντας ότι αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι η σταθερότητα.«Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα.. στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η σταθερότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Το Παρίσι "απεχθάνεται τον εξαναγκασμό", απαντά ο Μισέλ Σαπέν στον Β. Σόιμπλε

Παράλληλα, απάντηση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε έδωσε ο Γάλλος ομόλογός του για τις δηλώσεις που έκανε ο πρώτος, τονίζοντας πως «η Γαλλία θα χαιρόταν αν πίεζε κάποιος το Κοινοβούλιό της να εγκρίνει σκληρές μεταρρυθμίσεις». Την Παρασκευή, ο Μισέλ Σαπέν από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε πως  «Η Γαλλία απεχθάνεται τον εξαναγκασμό». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη ότι «Η Γαλλία θα χαιρόταν αν κάποιος ανάγκαζε το Κοινοβούλιό της, όμως αυτό είναι δύσκολο, έχουμε δημοκρατία», γεγονός που εξόργισε πολλές πολιτικές παρατάξεις της χώρας.

«Η Γαλλία απεχθάνεται να την εξαναγκάζουν. Το λεξιλόγιο της τιμωρίας, των κυρώσεων, των περιορισμών, είναι αυτό που απεχθάνεται η Ευρώπη», είπε ο Σαπέν, συνεχίζοντας:

«Η αρχή (την οποία συμμερίζονται το Παρίσι και το Βερολίνο) είναι ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και όχι στις χώρες-μέλη της ΕΕ να εκφράζουν τις απόψεις τους η μία για την άλλη. Καθώς γνωρίζω καλά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτή η δήλωση ήταν μάλλον ένα είδος ενθάρρυνσης».

Νωρίτερα, αριστερά και ακροδεξιά γαλλικά κόμματα είχαν καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο τη δήλωση του Γερμανού υπουργού. «Η γαλλοφοβία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αφόρητη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που ήταν υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012, δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο Σόιμπλε θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον γαλλικό λαό. Οι δηλώσεις του καταδεικνύουν τη νέα γερμανική αλαζονεία την ώρα που η Γερμανία κυριαρχεί στην Ευρώπη και της επιβάλλει θυσίες». Παράλληλα ωστόσο ο Μελανσόν υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενθαρρύνεται από τα κλαψουρίσματα των Γάλλων υπουργών που του παραπονιούνται για τους ίδιους τους συμπατριώτες τους.

Για τον αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Γαλλικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, οι δηλώσεις του Σόιμπλε πλήττουν σοβαρά «την τιμή της πατρίδας μας». Η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα πρέπει να καλέσει αμέσως τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Παρίσι και να απαιτήσει μια επίσημη συγγνώμη από την κυρία Μέρκελ, την καγκελάριο της Γερμανίας. 

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90